PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392873
6,5 55 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

(Możliwe spoilery.) Za czasów komuny i cenzury filmowcy w różny sposób nawiązywali do tamtejszej współczesności. Osobiście nie lubię wypowiadać się o polityce i nie wiem dlaczego, ale po obejrzeniu "Igrzysk śmierci" miałem wrażenie, że jest to zamierzone wyolbrzymienie współczesnej Polski (pomimo, że zdaję sobie sprawę, że autorzy na pewno nie mieli takiego celu).

W "Igrzyskach ..." zdegenerowana "Rasa Panów" (nawet to określenie pasuje do nazwy ich państwa - Panem) wykorzystująca biedną ludność żyjącą w dystryktach doskonale odzwierciedla stosunek do swego społeczeństwa "Naszych Rządzących Panów".

Wykorzystywanie ludności w dystryktach przez władze państwa Panem do niewolniczego wydobywania surowców, zbierania i hodowania "żywności" pasuje do ciągłego szukania przez nasz Rząd finansów w kieszeniach społeczeństwa, ale broń Boże restrukturyzacji władzy czy oszczędności w ich pensjach, dietach i innych dodatkach.

Najlepsze przykłady, to już w fabule filmu. Celem ochrony przed buntem i wojną, a więc zagrożeniem dla własnego wygodnego życia, aby ludność dystryktów trzymać w ryzach stworzono Igrzyska Śmierci w których większość "musi" zginąć, a nawet jeżeli Ci się uda przeżyć to i tak wrócisz do dystryktu aby dalej "tyrać". U nas aby mieś stały przypływ gotówki do Rządu i aby potem społeczeństwu jej nie oddać, podnoszą wiek emerytalny aby mało kto dożył, a nawet jak dożyjesz, to w stosunku do tego co przez całe życie im zapłacisz i tak g...no dostaniesz.

Dla wygodnej polityki władzy państwa Panem, zawodnicy igrzysk muszą dostosować się do zmienianych według ich widzimisię zasad (może przeżyć tylko jeden, a teraz może to być para z dystryktu, a na koniec znów tylko jeden), ale jak im się postawisz w sposób "społecznie niewygody" to ulegną. Nasza Władza też co jakiś czas wprowadza nowe przepisy według własnego widzimisię, ale jak im się postawisz w sposób "społecznie niewygodny" jak w przypadku ACTA, to również ulegną.

Peewit

Twórcy Igrzysk raczej nie sugerowali się sytuacją w Polsce, niemniej jednak fakt, że fabuła pasuje do sytuacji w wielu miejscach świadczy o uniwersalności fabuły i jest jej wielkim plusem. A swoją drogą podział kraju na biedne dystrykty i bogatą stolicę skojarzył mi sie również z sytuacją w Polsce- bogata Warszawa ściąga dobra z prowincji, które są raczej biedne i olewane przez władze.

ocenił(a) film na 7
ObiWanKenobi444

Zdaję sobie sprawę że autorzy na pewno nie mieli takiego celu (przecież od razu tak napisałem), ale wyszło im to znakomicie.

Peewit

A swoją droga, mam nadzieję że nasi POlitycy nie usłyszą o Igrzyskach śmierci, powód tutaj:
http://www.filmweb.pl/film/Igrzyska+%C5%9Bmierci-2012-504776/discussion/Mam+nadz iej%C4%99%2C+%C5%BCe+Tusk+nie+obejrzy+tego+filmu,1890189#post_7384914

ocenił(a) film na 7
ObiWanKenobi444

Oni nawet jak to przeczytają, to będą mieli to gdzieś.

ocenił(a) film na 1
Peewit

He he - dobre. Wiedziałem, że coś takiego mógł wymyśleć tylko KTOŚ z "Dystryktu Polski B" ;), ale też jestem z tego dystryktu. Myślisz, że przetrwamy igrzyska :P ?to sie nazywa odnaleźć w miernym filmie coś z naszej polskiej sceny / i za to masz plusa/. A wiesz kto przetrwa ? Jak mówi pani /której bardzo nie lubię/ Kępa- "tłuste koty"...tłuste koty..;)

ocenił(a) film na 7
MySlaws

Ja się łatwo nie poddam i mam nadzieję, że jakoś przetrwam.

Peewit

sytuacją w RP nie, ale ogólnie historia ludzkosci na pewno.
Peewit jestem z Tobą ;)