PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392817
6,5 55 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Nie wydaje Wam się, że tematyka Igrzysk jest mocno ściągnięta z książki KInga?

gasarbeiter

Tematyka Igrzysk jest mocno ściągnięta z książki "Igrzyska Śmierci" Collins ;)

ocenił(a) film na 9
gasarbeiter

Jak już koleżanka tiffy_2 napisała raczej nie z ksiązki Kinga tylko Suzanne Collins.:)
Natomiast wkurzają mnie te wszystkie komentarze mówiące,że Suzanne Collins ściągnęła pomysł z Battle Royale, i innych filmów.

gasarbeiter

Etam, takich filmów już kilka było. Kolejny do kolekcji.

gasarbeiter

a mi się kojarzy z The Long Walk, też Kinga, tyle, że tam maszerowali

gasarbeiter

Wydaje mi się, że mocno inspirowała się Battle Royale, tyle sytuacji jest podobnych, że można się pochorować...

ocenił(a) film na 7
vikivi

Sorry, ale według mnie "Battle Royale" to sieczka. Zabijanie dla samego zabijania. Na próżno doszukiwałabym się podobieństw.

katniss_

Sieczka sieczką ale podobieństwo jest np.główni bohaterowie chłopak osierocony przez rodziców(matka odeszła ojciec powiesił się) sam muszący o siebie zadbać i dziewczyna która i nie chce nikogo zabijać...dobór broni i jego miejsce zbiórki występujący "zawodowcy" będący przy okazji ochotnikami przymus zabijania przez obręcze z ładunkiem wybuchowym..pisz co chcesz ale ja podobieństwo widzę mimo różnic w ilości rozlanej krwi i innych detali...

katniss_

Więc powiedz mi, dlaczego Hunger Games to NIE jest zabijanie dla samego zabijania? Dlatego, że ci się podoba, a Battle Royale nie?

ocenił(a) film na 5
gasarbeiter

Mi to bardziej przypomina "Wielki marsz"

gasarbeiter

Autorkę podobno zainspirował mit o Tezeuszu i to że jej ojciec był na wojnie w Wietnamie..co brzmi dość wiarygodnie bo mit o Tezeuszu pasuje do tej historii.