Czy nikt nie czytał książki "Igrzyska śmierci" Suzanne Collins na podstawie której powstanie film?
Ja przeczytałam :) Książka jest świetna, sto razy lepsza od "Zmierzchu". Uwielbiam główną bohaterkę, to taka dziewczyna z "ikrą". Ciekawi mnie jak będzie wyglądać film, bo szczerze to nie wyobrażam sobie tego.
Aha, 28 października wychodzi druga część - "W pierścieniu ognia". Wiadomość ta potwierdzona jest na stronie wydawnictwa Media Rodzina. Już nie mogę się doczekać :)
czytałam! książka meeeega!;D Mam nadzieję,że film będzie równie świetny jak książka:) dzięki newi za informację dotyczącą drugiego tomu.Już nie mogę się doczekać ;)
Tym bardziej cieszy mnie, że druga część ukazała się w USA 1 września i nie będziemy musieli czekać na nią Bóg wie ile.
Wiedziałam że ktoś tu w końcu zajrzy:)
"Igrzyska śmierci" są rewelacyjne, ba! słowo rewelacyjne nie oddaje w pełni oceny tej książki. Cudowna!!
Nie mogę się doczekać 2 części, podobno o wiele lepsza będzie od pierwszej części, ale czy może być lepsza skora pierwsza część była tak cudowna?!
Jeszcze ponad miesiąc;/
Mam nadzieję że nie zmienią okładki, bo amerykańska jest super.
Jest!!! http://www.empik.com/w-pierscieniu-ognia-ksiazka,prod22460280,p
Tylko czemu empiki podaje datę premiery 12 listopad??
A ja mam tylko nadzieję, że nie zrobią z tego takiego gó*** jakie zrobili ze "Zmierzchu". Książka mnie wciągnęła i ciekawa jestem jak to nakręcą, choć i tak podejrzewam, że tak jak zawsze na filmie się zawiodę. ;)
Wpadajcie na http://www.thehungergames.fora.pl/ :)
"w pierścieniu ognia" już nabyłam i dosłownie połknęłam, to prawda, że paru rzeczy można było się spodziewać, ale książka nadal jest zaskakująca, diabelnie wciąga i nie daje spać. jestem bardzo ciekawa, jak może wyglądać film, jako, że książka jest pisana dość obrazowo, czuję się jakbym wszystko już widziała (;
mam wrażenie, że "igrzyska" są mało popularne, a moim zdaniem mają szansę na przebicie "zmierzchu" i "pottera" jeśli chodzi o cykle dla młodzieży. może to kwestia czasu, osobiście staram się je polecać każdemu, kto zapyta o dobrą książkę.
Zakochałam się w tej książce. Jest genialna. Jednak trochę sobie nie wyobrażam tej ekranizacji, boję się że zepsują cały film, jego charakter.
Obydwie książki są cudowne! Właśnie skończyłam "W pierścieniu ognia" - rewelacja!
Szukałam informacji na temat 3 części i tak:
3 część ma ukazać się w USA jesienią 2010 (zdecydowanie za długo!!!)
kolejna część ma mieć tytuł: THE VICTORS
'w pierścieniu ognia' pzetłumaczyli dość szybko, więc mam nadzieję, że i przy trzeciej częściu tak będzie ;)
a w ogóle jak poznaliście tą książkę? ktoś Wam polecił czy jak?
no mi koleżanka poleciła ;p
ta koleżanka mi zawsze najlepsze książki poleca, więc jak szukam ciekawych książek to do niej ;p
i tak oto jestem teraz wierną fanką Igrzysk Śmierci.
;)
ja przypadkiem znalazłam się w księgarni i od razu wpadła mi w oko. także kupiłam i już w drodze o domu czytałam xd czasem się zastanawiam, co by było gdybym jednak się nie zdecydowała... ;D
od tej pory, gdy ktoś pyta mnie o jakąś książkę godną uwagi polecam Igrzyska. jeszcze nie spotkałam osoby, która przeczytawszy ją stwierdziła, że jej się nie podoba. dziś nawet jedna z osób opowiadała mi swój sen o igrzyskach xD
typujecie już jakąś aktorkę do roli Katniss lub jakąś inną postać?
A mi jak zwykle nikt nie polecił, tylko sama wypatrzyłam w księgarni. Ma się nosa do dobrych książek:P.
Dzisiaj zakupiłam Catching Fire, ale boję się póki co za nią brać, bo czasu nie mam, a wiem, że wciąga^^. Te książki to nałóg...
Propo filmu rozumie Wasze obawy i podzielam je. Wydaje mi się rzeczą diabelnie trudną pokazanie na ekrenie Głodowych Igrzysk tak, żeby choć w części zachować niesamowity klimat książki. No i żeby nie zrobić z tego krwawej jatki bez ładu i składu, albo co gorsza jakiejś marnej opowiastki o miłości. Doprawdy trudne zadanie stoi przed reżyserem i aktorami (swoją drogą ciekawe kogo wezmą do obsady- może pospekulujemy?:P).
Z drugiej strony P.J. też miał zadanie ekstrelamne, gdy brał się za dzieło Mistrza, a wynik przeszedł moje oczekiwania:).
Nie pozostaje nic innego jak czekać cierpliwie i trzymać kciuki:).
Pozdrawiam
Przeczytałam Igrzyska Śmierci już dawno i dzisiaj zaczełam czytać W Pierścieniu Ognia i powiem że jak narazie trzyma poziom pierwszej częsci. Co do obsady uwazam ze lepiej byłoby gdyby wzieli do ról głownych bohaterów nastolatków ,a nie jak to wczesniej bywało w tego typu ekranizacjach dwudziestoparoletnich.
The Hunger Games RLZ.
OMG!!! Wchodzę sobie na amazon, wpisuje "The Hunger Games"... i wyświetla mi się 3 część!!! Myślę sobie to super! patrzę na datę wydania i już nie jest tak super... August 24, 2010
http://www.amazon.com/Hunger-Games-Book-3/dp/0439023513/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=boo ks&qid=1261499369&sr=1-1
Jak dobrze wiedzieć, że będzie film ;)
Mam nadzieję, że dobrze to zekranizują. Oczywiście nie uda im się tego pokazać tak, jak to jest w książce, ale mam nadzieję, że będzie przynajmniej na 7,9.
Byleby nie zrobili z tego chorego filmu przepełnionego brutalnością i nagością na zmianę... drugiego "Gamera" nie zniosę...
Już nie mogę się doczekać trzeciej części książki.
A ja bym chciała, żeby było trochę brutalnych scen i żeby było duże ograniczenie wiekowe, bo w przeciwnym razie będę siedziała w kinie wraz z rozwrzeszczanymi 13tkami, a tego nie zniosę. Zresztą najlepiej widać to po "zmierzchu", który osobiście mi się podobał, ale od ekranizacji wstyd się do tego przyznać przez bandę fanek, którymi nie przyszło wcześniej do głowy, że książki się czyta a nie ogląda...
Nie no... całkiem bez brutalnych scen to się nie da, bo to wtedy nie będą "Igrzyska śmierci", ale żeby też nie przesadzili, bo tak też się da.
Niech będzie od 16 lat. Zresztą, to i tak nie powstrzyma "rozwrzeszczanych 13tek". Zwykle czym bardziej zakazane, tym bardziej chcą oglądać, a jak do kina nie wpuszczą, to włączą sobie komputer i film ściągną...
Mam tylko nadzieję, że nie będzie tak jak w przypadku "Zmierzchu". Książki mi się podobały, ale jak słyszałam wypowiedzi typu "Najbardziej w książce podobał mi się Edward. Robert Pattinson jest bardzo przystojny", to chciało mi się płakać ze śmiechu. Podobno 77% Polaków w ogóle nie czyta książek...
Książki bardzo mi się podobały, zwłaszcze, że nie są przerysowane. Trochę inności wśród tej plagi wampirów i wilkołaków. Ta książka ma morał, który trzeba odszukać.
Nie mogę się doczekać trzeciej częście. Polski tytuł: "Kosogłos". Niestety w USA będzie dostępne dopiero w sierpniu, czyli w POlsce będą gdzieś w grudniu - znając życie.
Jeśli chodzi o film, to mam nadzieje, że go nie zniszczą i nie zrobią z niego filmu dla dzieciaków. Jest to brutalna książka (jeśli mozna tak nazwać) i muszą być w filmie brutalne, krwawe sceny by oddać ideologię filmy. Mam też nadzieje, że nie dadzą jakiś przesłodoznych aktorów, tylko jakiś mało znanych i pasujących do tej roli. Nie np.: taką Vanesse, Zaca czy Pattisona. Oni się nie nadają. Tutaj musi być ktoś charakterystyczny.
Książki są świetnie. Już podczas czytania drugiej części nie mogłam się doczekać następnej, a jak się dowiedziałam, że będzie dopiero w sierpniu to aż zawyłam. xD
A tak poważnie, to pierwszą część pożyczyłam od koleżanki i będąc gdzieś w połowie (może nawet nie), tak mnie wciągnęła, że nie mogłam iść spać, choć następnego dnia miałam na 8:10 do szkoły. Skończyłam czytać około czwartej w nocy, a później nie mogłam zasnąć.
Co prawda z przeczytaniem drugiej części się trochę ociągałam, bo dopiero niedawno po nią sięgnęłam. Ale wciągnęła mnie równie jak pierwsza, jak nie bardziej. ;)
Książka jest pisana dość prostym językiem, ale mimo to wywołuje sporo emocji od radości, po smutek, przy czym często zdarzało mi się płakać.
Bardzo mnie cieszy fakt, że zostanie zekranizowana, mam nadzieję, że film będzie równie mi się podobał co książka, choć to chyba niemożliwe ^^
Myślę że niska popularność tej książki może w tym przypadku być plusem - może się bardziej skupią na tym żeby zrobić dobry film, a nie tak jak w przypadku bardzo popularnych książek - żeby "popłynąć" na fali popularności i zrobić film jak najszybciej, póki ludzie mówią o książce. Taką mam nadzieję w każdym razie ;)
wow!! myślałam, że ekranizacja "Igrzysk śmierci", to tylko zwykłe pogłoski, a tu proszę... cholernie nie mogę się doczekać
a jeśli chodzi 3. część książki, która nosić będzie tytuł "Kosogłos", w USA wyszła 24 sierpnia, a u nas zapowiadana jest na koniec listopada xD. nawet się zdziwiłam, że tak szybko...
oto link na dowód: http://www.gandalf.com.pl/b/kosoglos/
wow!! myślałam, że ekranizacja "Igrzysk śmierci", to tylko zwykłe pogłoski, a tu proszę... cholernie nie mogę się doczekać
a jeśli chodzi 3. część książki, która nosić będzie tytuł "Kosogłos", w USA wyszła 24 sierpnia, a u nas zapowiadana jest na koniec listopada xD. nawet się zdziwiłam, że tak szybko...
oto link na dowód: http://www.gandalf.com.pl/b/kosoglos/
Hej, tak się składa, że tłumaczę już Kosogłosa razem z dwoma dziewczynami;) Pierwszy (mój) rozdział już jest, drugi w tłumaczeniu, a trzeci skończony. Jeśli druga dziewczyna dziś skończy, to dodam wszystkie trzy razem, a jeśli nie, to na razie tylko pierwszy. Zastanawiam sie do 14:00. Zapraszam na chomika http://chomikuj.pl/Anne_Cullen , Książka bedzie w folderze "Moje tłumaczenia"
Ja przeczytałam, a raczej połknęłam :D, dwie książki i jestem oczarowana. Świetna historia! Nie mogę się doczekać trzeciej. Szczerze mówiąc nawet cieszę się że seria nie jest tak popularna, nie przepadam gdy otacza je taki hype, zgadzam się z Annie_86 że może to wpłynąć na korzyść filmu. A może to tylko kwestia czasów zanim zyska większe grono fanów, bo te książki naprawdę mogą się podobać. Strasznie się cieszę że będzie ekranizacja, nie miałam pojęcia :D bardzo miła niespodzianka. Na pewno jeszcze sporo czasu, ale nie mogę doczekać się ogłoszenia reżysera, obsady itd.
Ja tak jak Wy te ksiazki pochlonelam, co prawda nie mialam jeszcze czasu przeczytac Kosoglosa ale kocham cala serie.
Jednak mimo wszystko nie chce koniecznie filmu bo boje sie ze to spapraja. Sadze, ze nie tylko ja mam w glowie wszystkie postacie oraz sceny , ktore w wyobrazni sa prawie idealne. A jak wiadomo film taki nie bedzie...
Pozatym gdzie jest arcydzielo tam sa i jego przeciwnicy, wiec moze zrobic sie z tego sieczka :(
Pozdrawiam :D
To jedna z najlepszych książek jakie było mi dane przeczytać. Cała trylogia jest niesamowicie wciągająca i trzymająca w napięciu do ostatnich stron. Często do niej wracam, nie mogę się nasycić. Co do ekranizacji. Mam wielką nadzieję, że nie zrobią z tego jakiegoś gniota jak Tłajlajt. Oczywiście każdy, kto przeczytał książki ma inne wyobrażenie o postaciach i miejscach. Trudno będzie odwzorować to tak by w pełni oddawało rewelacyjność tego opowiadania. Po za ty Igrzyska nie są tak infantylne jak już przeze mnie wymienione "dzieło". to zupełnie inna, wyższa półka. Pozostaje wierzyć, że ekipa podoła temu zadaniu i nie spartaczy... :D
Super-ekstra-fantastycznie. Wydaję się być jedynym "facetem", który przeczytał tę książkę ;p
"Igrzyska..." wpadły mi do rąk przez przypadek. Ot, tak z nudów w empiku wziąłem pierwszą lepszą opowiastkę i przeczytałem. Dość wciągająca, mhroczna, około tysiąc razy lepsza niż "Zmierzch". Nie "napalam" się na ekranizację, tak jak większość z Was, drogie czytelniczki. Jeżeli oczekujecie czegoś naprawdę dobrego, a nie kolejną oklepaną historyjkę "o wygranej dobra nad złem i miłości pomimo przeciwności", to...niestety, zawiedziecie się na tym filmie. Zwłaszcza, że ekranizacja będzie poprawna politycznie...
Ja dostałem ostatnio w prezencie dwie książki. "Intensywność" Koontza i właśnie "Igrzyska Śmierci". Stwierdziłem, że przeczytam najpierw tę pierwszą, żeby "Igrzyska" mieć na świeżo bliżej premiery. Co ciekawe "Intensywność" też została zekranizowana, ale nie mam do niej napisów.:(
Wczoraj skończyłam czytać Kosogłosa nie zawiodłam się świetna książka totalnie nieprzewidywalna uwielbiam wszystkie trzy części są takie oryginalne nie do podrobienia