PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392701
6,6 75 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

jest tak beznadziejny, że zaczynam żałować przeczytania tak świetnej książki, z której zrobią prawdobodobnie płytki, beznadziejny film, w którym najważniejszy będzie wątek miłosny pomiędzy Peetą(ahhhh tutaj dobór aktorów zabolał mnie najbardziej) i Katniss.

ocenił(a) film na 8
nierobek

zgadzam się,dobór aktorów masakryczny. -.- <szczególnie Peeta>

nierobek

Dokładnie! Uważam, że idealną Katniss byłaby Kaya Scodelario- nie jest typową pięknością, ale zdecydowanie ma w sobie coś takiego, że właśnie tak wyobrażałam sobie główną bohaterkę. Peeta, którego wyobrażałam sobie przez całe 3 części książki to Hunter Parrish, a Gale- Adam Gregory. To taka moja wymarzona ekipa, szkoda, że jest jak jest :(

Georgie

Ja czytajac książkę nie dopasowywałem tej 3 głównych bohaterów do poszczególnych aktorów, ale za to miałem nadzieję że na Cinnę wybiorą Ewan'a McGregora, a na Haymitch'a Roberta Downey Jr lub Hugha Laurie.

nierobek

zgadzam sie, Kaya Scodelario... najbardziej mnie zabolalo.

nierobek

Cholera no szkoda, że twórcy nie brali pod uwagę wyboru internautów, widziałam nawet że Kaya ubiegała się o rolę, czy coś takiego- w każdym bądź razie gdyby dostałą propozycję to by ją przyjęła.

ocenił(a) film na 7
Georgie

zgadzam się z wami, dobór głównych bohaterów jest nietrafiony, całkowicie inaczej sobie ich wyobrażałam, tym bardziej, że aktorzy raczej nie są jakoś wybitnie uzdolnieni aktorsko by ich pozostawić, a Kaya zapowiada się obiecująco i wywarła na mnie ogromne wrażenie po roli w Skinsach :) tak więc jestem rozczarowana z aktualną obsadą, mogła być lepsza

kate1412

wtf w ogóle?? kpina jakaś z tą obsadą

nierobek

Jestem przekonany że aktorzy z Narnii byli by tu odpowiedni:

Katniss Everdeen -A.Popplewell
Peeta Mellark -William Peter Moseley
Gale Hawthorne -Benjamin Thomas Barnes

ocenił(a) film na 7
nierobek

Ja też się boje, że zrobią z tej cudownej książki łzawą historię.

Myślę, że ciekawą alternatywą jest http://www.listal.com/viewimage/1914080h

nierobek

Dajcie tym aktorom szansę, kto wie, jak sprawdzą się na ekranie? Wygląd to nie wszystko... sama Collins przyznała, że nawet gdyby Josh miał fioletową skórę i skrzydła o długości sześciu stóp, także wybrałaby jego, tak ją zauroczył na przesłuchaniu (odgrywał jedną ze scen z jaskini),Ross też podobno ostro o niego walczył, natomiast Jennifer zbiera bardzo dobre recenzje za swoje role (czytaj: nominacja do Oskara), a Liam... no cóż, zagroził agentowi, że spali dom jeśli rola Gale'a trafi do kogoś innego. Więc może lepiej zaczekać z ich oceną dopóki nie zobaczymy efektu końcowego?
Sama nie jestem co do nich przekonana, ale z niecierpliwością czekam na film i dopiero wtedy zamierzam stwierdzać, czy obsada jest dobra czy zła.

ocenił(a) film na 7
amasai

ok. Tylko chodzi o to, że gdyby te role zagrali młodsi aktorzy (dzieci, w książce są 16-latkami), to cała historia robiła piorunujące wrażenie.
PS. Boje się, że jedną z moich ukochanych książek skrzywdzą tak jak Eragona

sardynki

Spoko, jestem tolerancyjna, ale nie mogę przeżyć Josha jako Peety. To była moja ulubiona postać i od początku wróżyłam im gromadkę dzieci. Pokochałam takie niby niepozornego, ciepłego, sympatycznego syna piekarza. Może i on dobrze zagra, ale mnie boli to, że jest, jakby to powiedzieć, mało przystojny. Sad but true :<

ocenił(a) film na 8
Hardkorze_

Ja tylko pragnę zaznaczyć, że w książce Peeta również nie był jakąś pięknością...
Nie twierdzę że podoba mi się dobór aktorów, ale charakteryzacja potrafi zadziwić i zmienić z pozoru mało przystojnych facetów w "ciacha". A więc dajmy im szansę, ja z niecierpliwością czekam na zwiatuny filmu (bo wiadomo, na plakacie promującym można dać tyle photoshopa że aktorzy będą się wydawali naprawdę śliczni, ale inaczej może być w filmie). W zwiastunie nie można tak cudować, tam możemy zobaczyć nie tylko ich charakteryzacje, ale również grę (;

Vakme

Nie chciałam 'ciacha' Peety, tylko chłopaka na swój sposób ładnego : ) A ten do mnie nie przemawia.

nierobek

A czy zanim wyprodukowali zmierzch, słyszano o tych aktorach raczej nie. Tak jest i tu, zrobią z tych aktorów gwiazdy tak jak zmierzch zrobił gwiazdy z pattisona i stewarr

ocenił(a) film na 8
AlbertoDelRio

Mogą z nich wszystkich zrobić posiadaczy Oskarów, co nie będzie wcale znaczyło, że film będzie się podobał fanom książek. Poza tym nie porównuj Zmierzchu i Głodowych Igrzysk, bo różnica jest diametralna, przynajmniej jeśli chodzi o papierowe wersje. Jak ktoś już wcześniej zauważył: filmy mogą być całkiem podobne, jeśli w trylogii Collins zostanie nadmiernie podkreślony wątek miłosny, a zgubiony motyw okrucieństwa, wojny, terroru w Dystryktach i samych Igrzysk.
Co do obsady... myślę, że wszystko zostało już powiedziane i szkoda słów.

ocenił(a) film na 8
nierobek

Jestem całkowicie zgodna co do kiepskiego doboru aktorów. Jednak może okazać się ,że świetnie wcielą się w grane przez siebie postacie , także poczekamy zobaczymy.

ocenił(a) film na 8
Ailla

No ok.. może wam aktorzy się po prostu nie podobają, ale wygrali castingi, czyli musieli czymś zaskoczyć. Moim zdaniem Josh jest idealny jako Peeta, widziałam z nim filmy i programy, mówię wam, nie będzie źle;) Orientuje sie może ktoś, kiedy możemy spodziewać się pierwszego zwiastunu ?

Pecia15

Na razie nic na ten temat nie wiadomo. Ale po sieci krążą spekulacje, iż może on być pokazywany przed filmem "Porwanie" (również od Lionsgate), ale to tylko przypuszczenia. Jak dla mnie pojawi się w październiku lub listopadzie, pamiętając o tym, iż kręcenie tego filmu trwa do 3 września.

amasai

Mnie też się wydaje, że zwiastun będzie jakoś w listopadzie- potrzymają nas w niepewności (może pokażą go na MTV EMA 2011?). Po za tym obejrzałam kilka wywiadów z aktorami o 'HG' i powoli, powoli się do nich przekonuję.

ocenił(a) film na 7
Georgie

http://www.youtube.com/watch?v=U1K-9Wfw34c
Tutaj jest jakiś trailer, fajnie zrobiony ale to chyba jakiś bardzo dobry fanart :)
Ciekawe czy bedzie z dubbingiem czy z napisami.

krzysieksoko

To fan art sklejony z filmów aktorów, produkcji Mainstay Pro i kilku innych filmowych wycinków,
Oby film był z napisami, dubbingu chyba nie ścierpię, a poza tym naprawdę chcę usłyszeć jak śpiewa Jennifer, choć to tylko jeden z powodów.

ocenił(a) film na 8
amasai

Oby Napisy bo ja również nie przeżyję jak popsują ten film jakimiś dziecinnymi głosikami. Myślę jednak, że to zbyt poważny film żeby go tak popsuli. Nie mogę się doczekać trailera, bo o premierze już nie wspomnę.

ocenił(a) film na 8
pantomima4

Dobór aktorów nie jest wcale zły... Każdy wyobraża sobie postacie na swój własny sposób i dlatego nie da się zadowolić wszystkich. Aktorzy wybrani do roli Gale'a i Peety na tę chwilę moim zdaniem odpowiedni (bo właściwie jak można to ocenić nie oglądając filmu?). Przynajmniej po zobaczeniu tych ich fotek. Z resztą Jennifer też wyglądała fajnie. Ale pożyjemy zobaczymy. Efekt można będzie ocenić po premierze.

ocenił(a) film na 7
idis1994

Też uważam ,że aktorzy nie są źle dobrani.Ja chyba zadnego z nich nie kojarze z innych filmów jak narazie a to dla mnie duzy plus.Zreszta będą mieli charakteryzacje napewno więc moze jakos to wyjdzie :)

nierobek

Nie oceniajcie tego po okładce. Aktorzy są jacy są, internauci i fani trylogii tego nie zmienią. W każdym razie nie na takim etapie, gdy mają już sporo nakręcone. Poczekajmy na film. Moim zdaniem Katniss i tak jest dobra. Nie znam zdolności Kayi, ale wiem, że Jennifer się stara. Jestem na bieżąco z tym co dzieje się w świecie Panem. Peeta... cóż... spodziewałem się wyboru, który zszokuje i oburzy Nas. Gale moim zdaniem jest dobrze trafiony. Trybuci idealni. WYGLĄD TO NIE WSZYSTKO! Będę zadowolony nawet jeżeli Katniss będzie miała różowe włosy... byleby dobrze zagrała. Jeżeli nie - zgodzę się z opinią większości z Was.

ocenił(a) film na 8
Ravventer

To prawie niemożliwe, żeby Jennifer źle zagrała. Ona ma granie we krwi i wcale nie musi ładnie wyglądać czy też przypominać ze strony wizualnej Katniss. Najważniejsze, żeby na ekranie miała jej osobowość, a jako wielbicielka tej trylogii na pewno będzie się starała dać z siebie wszystko, by nie tylko zaspokoić wymagania fanów, ale także swoje.

ocenił(a) film na 6
nierobek

Gdyby nie Woody, którego uważam za prześwietnego aktora pewnie nie poznałbym tej książki. Akurat wybór Haymitcha jest bardzo dobry. A reszta? Zobaczymy :]

nierobek

Może po prostu poczekajmy na film, a potem oceniajmy?