PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392873
6,5 55 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Wg. mnie twórcy powinni wybrać jeden kierunek - albo film akcji, albo film z przesłaniem, patosem, ratowaniem ludzkości itd. Tymczasem oni wzięli trochę z jednej i trochę z drugiej kupki. W rezultacie film nie jest ani sensu stricte filmem akcji ani nie przekazuje głębszego przesłania. Od początku było wiadomo o co tu chodzi - będą igrzyska gdzie każdy każdego tak by na końcu została 1 osoba - czyli dużo akcji, walk itd. Jednak pół filmu autorzy próbują nas przekonać, że film chce coś przekazać głębszego. Nawet w to uwierzyłem i byłem przekonany, że ten kto wygra igrzyska na końcu rozp*eprzy to całe lalusiowate towarzystwo i świat będzie znów normalny. A tymczasem rozczarowanie na całego. Patos uleciał jak powietrze z dziurawego balonu.
Film się rozmydlił sam w sobie
Mimo wszystko dałem 7, ale uczciwie winno być 6 z małym hakiem

P.s. Dla tych co chcą zobaczyć film o identycznej fabule, ale taki gdzie autorzy zdecydowali się sensu stricte na kino akcji polecam film "UCIEKINIER" z Arnoldem - klasyk

MK

ocenił(a) film na 8
ghostforfun

Dla tych co równają ten film do Uciekiniera - komentować można jak się zakończy filmowanie całej trylogii bo to jest dopiero wstępniak do prawdziwej akcji ! Prawidłowo zrobił reżyser że jednak trzymał się książki a nie poszedł na film akcji bo .. tych mamy coraz więcej (a poza akcją nie ma tam absolutnie nic)

ocenił(a) film na 1
ghostforfun

Naprawdę polecam przeczytaj recenzję Pana, do którego się odniosłem. Nie można mu nie przyznać racji w każdym jego dosłownie stwierdzeniu. Wyłożył i "rozłożył" go na czynniki pierwsze. Byłem pod wrażeniem tej oceny choć nieco w tonie "prześmiewczym" ale bardzo trafnym. Zwłaszcza jeżeli chodzi o sprzeczności postępujące w tym filmie, oraz rozpoczęte i niedokończone wątki. Nie znam książki ale przeczytam z ciekawości ;), żeby się dowiedzieć dlaczego i skąd się wziął ten chaos i reżyserska nikonsekwencja...

ocenił(a) film na 5
ghostforfun

to była dopiero pierwsza częśc trylogii więc nie należy tego tak oceniać xd poczekaj na następne ;)