PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392752
6,6 75 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Przymierzałam się do tej produkcji jak pies do jeża. Wiedziałam,że to musi być gniot,bo filmy
rozdmuchane komercyjnie przeważnie są gniotami . Była super saga zmierzch teraz to . Ale
myślę sobie,dobra dam szansę,może nie będzie takie złe. Dobry początek , historia zaczęła mnie
wciągać i nagle kiedy film doszedł do najważniejszego momentu czyli samej rywalizacji szczęka
mi opadła. Jak można było nakręcić coś tak bezsensownego ? Niech mi ktoś odpowie ,czemu
panienka ,która pomyka z łukiem i walczy o swoje życie ,nie powystrzela wszystkich w cholere??
Sceny romantic z kolesiem żenada typowo amerykańska (wspomnę jak zwykle - brakowało flagi
w tle) , scena z psami-bestiami idiotyzm totalny. Ludzie są wg reżysera szybsi niż takie
umięśnione monstra. Prezydent jest niezadowolony z wygranej dystryktu 12 ,tak w sumie nie
wiadomo czemu - zaraz znajda się ci ,którzy wyłuszczą może cała historię - jednak dla mnie to
dorabianie ideologii do słabego filmu. Bo ten film jest słaby. Rozumiem kto głównie jest
odbiorcą takich treści ,ale 7,1 na filmwebie to przegięcie ostre. Nie polecam

użytkownik usunięty
badi1981

Cała miłość między Katniss, a Peetą była udawana na potrzeby przetrwania (z tym, że Peeta w naprawdę podkochiwał się w głównej bohaterce, stąd też jego chęć, by przeżyła), sama Katniss dowiedziała się o tym pomyśle w czasie wywiadu Peety z Ceasarem, dlatego też rzuciła się na chłopaka, była oburzona, bo ona nic do niego nie czułą i jakim prawem miała dawać zakochaną? Prezydent Snow był wściekły, bo ocalało dwoje trybutów (miał wygrać przecież tylko jeden), a sposób w jaki to zrobili został odebrany w dystryktach za bunt przeciw Kapitolowi, co może wywołać strajki, etc, a nie dlatego, że to akurat dwunastka zwyciężyła.
Katniss nie powystrzela wszystkich w cholerę, bo nie potrafi zabijać, nie chce tego robić (w książce lepiej to zostało ukazane, bo jest pisana w narracji pierwszoosobowej). Co do ucieczki przed zmutowanymi psami, to faktycznie można uznać za jakiś tam błąd (ale znów, w książce wystąpiły tzw. zmiechy czyli zmutowane genetycznie, krwiożerce potwory, zdaje się), choć w sumie mnie to nie przeszkadzało w oglądaniu.
Polecam zapoznać się z powieścią o tym samym tytule, gdyż ekranizacje zawsze zawierają sporo niedociągnięć, które w "papierowym oryginale" nie mają miejsca :)

ocenił(a) film na 3

Książki istotnie nie czytałam .I z ciekawości po nią sięgnę . Wierzę,że książka może być czymś zdecydowanie lepszym . Dzięki za info :)