PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392873
6,5 55 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Dlaczego mieszkańcy XII dystryktu nosili ubrania rodem z lat 50.,- koszule, spodnie z paskami, sukienki do kolan, i to w dodatku jako stroje odświętne? Rozumiem, że nowoczesność i moda była u nich pojęciem dosyć abstrakcyjnym, i gdyby nosili się tak, jak teraz my w 2013- to bym rozumiała. Ale czemu do cholery oni się z ubiorami "uwstecznili", zamiast po prostu "stanęli"?

ocenił(a) film na 7
ciotkaEliza

A może w przyszłości wróciły do mody starsze kroje?
Odpowiedz może będzie w książce ;)

Erohoz

Przeglądałam pierwsze rozdziały, ale nic tam nie znalazłam :(
Dzisiaj też czasem projektanci mody powracają do krojów vintage, ale to są tylko wariacje, powierzchowne wzory... a tu tak wszystko dosłownie w stylu. Jakaś wizja reżysera?

ocenił(a) film na 7
ciotkaEliza

Wiesz równie dobrze mógł to być wymysł reżysera/producenta.
Trzeba też zauważyć że nie ma w filmie nić o tym kiedy, jak i dlaczego zaczął się ten bunt
Niemniej film mnie zaciekawił na tyle aby przeczytać książkę.

użytkownik usunięty
ciotkaEliza

Wydaje mi się, że był to celowy zabieg. Te stroje (przynajmniej mi) kojarzą się z czasami, gdy ludziom się nie przelewało. Dżinsy i bluzy znacznie mniej "pasują" do biedy.

Może. Chociaż, gdy na początku filmu Katniss pobiegła do lasu na polowanie, to jak mnie pamięć nie myli, miała na sobie dość współczesne ubranie.

ocenił(a) film na 7
ciotkaEliza

miała na sobie kurtkę skórzaną więc to może praktyczniej pasować do lat 50 jak i współczesnych ;]

ciotkaEliza

Nie zapominaj, że 12 dystrykt był ubogi. Po za tym nie było tam sklepów z odzieżą, ludzie sami sobie szyli albo sprzedawali na targu.A zresztą niewiadomo kiedy panowały głodowe igrzyska możliwie że bardzo dawno temu :P

Wrogux

Bardzo dawno temu? Przecież akcja fabuły dzieje się w przyszłości

ciotkaEliza

A, no tak.Zupełnie wyleciało mi to z głowy heh ;P

Wrogux

Moim zdaniem, to przez to, że po tych wojnach, buntach itd. wszystko się cofnęło u tych biedniejszych. No, bo w Kapitolu full serwis mają :D I wyraźnie określili, że to jest w przyszłości. Panem jest obecnie pozostałością po gruzach USA :P