PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392817
6,5 55 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Od razu mówię, książek nie czytałem i nie mam bladego pojęcia o czym są ani co się wydarzy w kolejnych częściach i wyrażam zdanie tylko i wyłącznie o tym filmie.

No więc film zapowiadał się super, trochę equlibrium, trochę wyścigu śmierci. Zdjęcia super, muzyka też w miarę. Aktorstwo nie było wybitne ale wiele zarzucić nie idzie. Największa wada tego filmu leży u jego podstawy, scenariusza. Jak już powiedziałem zapowiada się fajnie, to no właśnie, to jest tylko zapowiedź i to bardzo słaba. Losują ich, ćwiczą, obiecują że nie ulegną i nie będą w to grać, ale w końcu i tak tańczą tak jak im zagrają. Wygrywają i koniec. Nawet scena jak udają chęć popełnienia samobójstwa jest całkowicie pozbawiona napięcia...

Podsumowując, nie wiem co jest w kolejnych częściach, ale jeśli fabuła zaczyna się ostro rozwijać to jestem zdania że ktoś do dupy podzielił tą książkę.

użytkownik usunięty
lord_miki

Nikt nie podzielił książki. Film jest na podstawie pierwszego tomu. A fabuła owszem zacznie się rozwijać. Polecam książki.

ocenił(a) film na 5

może źle się wyraziłem, nie tyle podzielił książki co fabułę na poszczególne tomy

lord_miki

a skąd możesz wiedzieć jak fabuła została podzielona na tomy skoro nie wiesz co będzie dalej???

ocenił(a) film na 5
julcia2805

cytując dolores92: "Film jest na podstawie pierwszego tomu".

Jeżeli jest to ekranizacja, I część filmu jest oparta na I tomie, będą 3 filmy i są 3 tomy to zapewne podział fabuły jest w filmach i książkach jest zbliżony. Wyprowadź mnie z błędu, jeśli źle rozumuję.

lord_miki

są trzy tomy - będą 4 filmy. Podział przy pierwszych dwóch filmach będzie taki jak w pierwszych dwóch tomach. Mi chodziło o to że skąd możesz wiedzieć że fabuła historii została źle podzielona na tomy skoro jak sam twierdzisz nie znasz treści książek czyli fabuły. Oczywiście możesz uznać że fabuła pierwszego filmu jest marna i wogóle blee - przecież nie musi ci się podobać ale skoro nie znasz całej historii zawartej we wszystkich książkach to nie możesz wiedzieć czy została ona dobrze czy źle podzielona na poszczególne tomy. Tak sie składa że specjalnie nie widzę momentów całości tej historii w których można by było inaczej podzielić na poszczególne tomy - pomiędzy pierwszym a drugim tomem jest pół roku przerwy a drugi i trzeci tom konczy i zaczyna bardzo przełomowa chwila dla całej historii.

ocenił(a) film na 5
julcia2805

Powiedziałem, że JEŚLI fabuła zaczyna się rozwijać to ktoś ją źle podzielił, nie zakładam z góry że ktoś to źle podzielił, bo tak jak już pisałem nie znam książek i może się okazać że wszystkie są do niczego i faktycznie nie szło inaczej tego podzielić ;)
Żeby nie było, pierwsze ok 15 minut wprowadzenia zapowiadało całkiem niezłą historię.

lord_miki

nareszcie dochodzimy do porozumienia. Najważniejsze jest w tym wszystkim słowo JEŚLI - dla jednym fabula może się rozwijać w bardzo szybkim tempie i interesującym kierunku, dla innych nie. Nie dasz rady tego ocenić bez zapoznania się z tą fabułą.

ocenił(a) film na 5
julcia2805

Przeczytaj wstęp do mojego pierwszego postu ;) Mam szczerą nadzieje że fabuła się rozwinie i będę mógł kolejnym częścią wystawić ocenę 8 albo wyżej.