PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392754
6,6 75 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

1. Czy ten film ma prostą fabułę jak Avengers, Thor, Książe Persji czy TRON: Dziedzictwo? I czy podobnie jak w
tamtych filmach jest bardzo naciągana pod efektowność kosztem fabuły?
2. Czy s.f. w tym filmie ogranicza się tylko do postapokaliptycznej wizji przyszłości, czy też pojawiają się jakieś
elementy s.f. w filmie?
3. Czy fabuła jest bardzo podobna do fabuł w innych filmach?
4. Czy fabuła ma coś do zaoferowania osobie mającej więcej niż 20 lat (jakieś trochę bardziej poważne motywy, albo
chociaż poważne traktowanie widza)?
5. Czy faktycznie jest to film akcji, czy to bzdury jak pisanie, że Zmierzch to horror?
6. Czy to jakiś Zmierzchopodobny film, który podoba się głównie nastolatkom?
7. Czy są tu jakieś ciekawe postaci kobiece, które przypominają normalnych ludzi (nie jak nijaka Bella ze Zmierzchu)?

ocenił(a) film na 8
MistrzSeller

Kurcze dużo pytań ;)
Odpowiadając bardziej ogólnie bo (wybacz) nie chce mi się na wszystkie.
Mam więcej niż 20 lat i film bardzo mi się podobał, książkę tez przeczytałam i jestem zachwycona. Igrzyska różnią się od Thora i mu podobnych - i nie mówię tego złośliwe, bo lubię czasem obejrzeć filmy o super bohaterach. Nie ma w filmie tak dużo efektów specjalnych, ani w pierwszej ani w drugiej części z tym nie przesadzili (moim zdaniem). Igrzyska w żaden sposób nie przypominają tez Zmierzchu, bo historia o wampirach ograniczała się tylko do, pod koniec już nudnego, motywu miłości. Nie mówiąc już o olbrzymiej różnicy w grze aktorów. Prócz tego że Igrzyska rozgrywają się w przyszłości nie ma tam za wielu wątków s.f. Nie spotkałam się jeszcze z filmem ani książką która miała by podobną fabułę, historia jest orginalna, postać głównej bohaterki złożona i interesująca. Moim zdaniem jest to film akcji, chyba że oczekujesz czegoś w stylu filmu "Rambo". No i tak się rozpisałam... Podsumowując, polecam obejrzeć Igrzyska, pierwszą i drugą część ;)

MistrzSeller

1. Tak, wg. mnie ma prostą fabułę. Scenariusz nie zaskakuje widza zwrotami akcji, jest prosty lecz nie prostacki, fabuła płynie raczej z sensem.
2. Trudno znaleźć tu coś więcej z sci-fi niż wizja świata po wojnie.
3. Mi fabuła skojarzyła się z filmem "Uciekinier" z Arnoldem Schwarzeneggerem.
4. Ja nie odnalazłem tu czegoś takiego chociaż każdy ma różne wymagania. Jak dla mnie jest to tak zwany typowy film dla nastolatków, główna bohaterka nie staje przed jakimiś arcytrudnymi wyborami a jeżeli już to nie wyczuwałem powagi sytuacji bądź po prostu to wina gry aktorskiej, jest wątek miłosny, poświęcenia to wszystko jak dla mnie.
5. Akcja jest, nie jest to może jakieś zawrotne tempo, ale pojawiają sie elementy kina akcji.
6. Myślę że jest to zdecydowanie lepszy film niż zmierzch ale targetem jest grupa nastolatków, chociaż dla widzów starszych jest to też prosty film do obejrzenia wieczorem dla zabicia czasu czy z drugą połową.
7. Właściwie mamy tu jedną bohaterkę filmu. Sama postać jest nawet ciekawa, jedyne co mnie denerwowało to niektóre zachowania które były dla mnie trochę bez sensu.
Ogólnie film do obejrzenia i zapomnienia, nie porywa ale też nie nudzi typowy średniak. Sam pewnie obejrzę drugą część z ciekawości i jak widzę zbiera lepsze oceny.