PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392817
6,5 55 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Może być

ocenił(a) film na 7

Film jest dość dobry ale najbardziej co mnie denerwowało i denerwuje też w innych filmach to to że z jednej strony jest bardzo dobrze rozwinięte społeczeństwo itd a z drugiej zacofanie na miarę XVIII wieku

karolmyslowic

Popieram, mnie też to denerwowało.
Ale myślę, że o to chodzi właśnie. To nasze dzisiejsze społeczeństwo mimo gwałtownemu rozwojowi techniki, społecznie nadal reprezentuje zachowania z poprzednich wieków, tak jakby nie uczyło się na błędach. Nadal w niektórych rejonach świata mamy wojny, nadal ludzie są wykorzystywani dla rozrywek i bogactwa innych ludzi. W filmie jest to przedstawione w prześmiewczy sposób, zbyt nachalny.
Po seansie dochodzę do czterech prostych wniosków:
- Świat nigdy nie będzie utopią,
- Ludzie (rządzący światem) nigdy się nie zmienią,
- Życie jednostki nic nie jest warte (patrz jak rządy chętnie mieszają się w czyjeś wojny (Polska - Irak - niby misja stabilizacyjna, a "nasi" giną. Kto ich tam wysłał?),
- Jednostki, które się "stawiają" są politycznie i społecznie nie wygodne.

ocenił(a) film na 8
Fenix_filmweb

Takich Punktów byłoby jeszcze kilka , ale faktycznie te są najbardziej oczywiste. Za to plus dla filmu, że nie poszedł tylko w stronę gladiatorskich walk i efektów. Przy okazji fajne zdjęcia i ścieżka dźwiękowa (chyba nawet lepsza niż reżyserka i gra aktorów) .