PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392817
6,5 55 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Pomysł na zabijanie dzieci przez siebie na wzajem na Igrzyskach Głodu jest jak dla mnie
idealnym przykładem jakie wzorce chcą wtłoczyć producenci tego filmu. Jednak to nie w ich
głowach zrodził się zarys fabuły. Autorka książek dokładnie wiedziała jaka ideologia powoli będzie
wychodzić na wierzch w przemyśle rozrywkowym. Zrobiłem mały research na jej temat i mogę
powiedzieć ze tak pani wie w jakich kręgach się obracać.

Takie wzorce opakowane w historie rodem ze Zmierzchu wystawiają i przyzwyczajają masy do
coraz śmielszych zagrywek ze strony rządzących. Pewnie dla niektórych zdecydowanie
przesadzam ale takie filmy nie powstają przez przypadek.

użytkownik usunięty
Drabi

Skoro zrobiłeś mały "research" (przypominam, że jesteśmy w Polsce, mamy chyba wystarczająco bogaty słownik, aby nie musieć wtrącać zagranicznych słówek) na temat autorki, to może zrób go też na temat trylogii, co?
Przypominam, że film przedstawia tylko jedną cześć, potem jest druga, a potem zgadnij? Trzecia! Wystarczy tylko jedno krótkie streszczenie na temat ich wszystkich, a będziesz wiedział, jakie głupoty nawypisywałeś.
Historia rodem ze Zmierzchu? A co one mają ze sobą wspólnego?
"przyzwyczajają masy do coraz śmielszych zagrywek ze strony rządzących" - Serio, przeczytaj streszczenie całej trylogii, bo normalnie klawiatura boli, jak się czyta takie brednie.

użytkownik usunięty
Drabi

Nie przesadzaj. To właśnie lewacko-paranoiczny pseudo-humanitaryzm jest zagrożeniem. Bandytów się wypuszcza, bo albo mieli ciężkie dzieciństwo, albo należą do mniejszości. Czarnym i mułłom pozwala się na wszystko. A co do dzieci, to wychowuje się bez żadnej dyscypliny i wpaja totalny egoizm. No i efekty są, jakie są.

Drabi

Mi się wydaje, ze przesadzasz, Film razcej pietnuje to jako zło i jest wyrazem sprzeciwu wobec restrykcjom nakladanym przez władze.

Drabi

Cóż nie wiem co ty czytałaś/łeś czy też oglądałeś/łaś że powównujesz to do Zmierzchu bo trudno choszukać się podobieństw w tych historiach. Pozatym nie ma sie co oszukiwać. Film osadzony w futurystycznym świecie jest bardziej podobny do naszych czasów niż komuś pomoże się zdawać. W naszym świecie jest coraz więcej z jednej strony brutalności, z drugiej znieczulicy. Każdy patrzy o to żeby tylko jemu nie stała się krzywda, nie zwracając uwagi na cierpienia innych. W telewizji ciągle słyszmy o wielkich tragediach, brutalności młodych, nawet dzieci i już nas to nie rusza, nie zaskakuje, przechodzimy nad tym do porządku dziennego

ocenił(a) film na 9
julcia2805

Idąc tym tropem, powinni zakazać nauki historii w szkołach. Przecież w każdym podręczniku tylko wojny, powstania, ciągła rzeź itp.

kornik134

I większości innych filmów - w wielu są wojny zabójstwa itp. Idąc tropem myślenia założyciela tematu - powinniśmy wszyscy oglądać teletubisie :-D

Rukiija

To też stanowi zagrożenie dla dzieci.... podobno promuje homoseksualizm :)

julcia2805

No tak, coś o tym słyszałam:-)

Drabi

http://vigilantcitizen.com/moviesandtv/the-hunger-games-a-glimpse-at-the-new-wor ld-order/#idc-cover
Jeśli znacie w miarę angielski to może coś wyniesiecie z tego artykułu

Drabi

czasem warto mieć też swoje zdanie a nie opierać się na artykułach. Choć artykuł całkiem ciekawy

Drabi

Jak dla mnie bezsensu było to że biorą do udziału dzieci 14 lat. Jaki w tym jest sens? Jak takie dziecko ma szanse w walce z przypakowanym 18sto latkiem?
Dlaczego np. nie dali przedziału wiekowego 18-25 szanse by były wyrównane a i widowisko było by lepsze.
Ogólnie film mi się nie nie specjalnie podobał i jakoś mnie drażnił nie mogłem się doczekać kiedy się skończy.

Moderatorrr

tu nie tyle chodzi o widowisko co o to żeby porządnie zastraszyć mieszkańców - co bardziej boli rodzica i przeraża innych- śmierć 25 letniego mężczyzny czy 13 dziewczynki???? To dzieci są przyszłością i to ich strata boli najbardziej