A o to pytanie:Czy miłość Katniss do Peeta jest prawdziwa(i vice versa)? Czy mówiła tylko takie rzeczy(na koniec podczas ich wywiadu) aby zdobyć przychylność innych ludzi ? A,zastanawiałem się jak to jest z tymi dystrykatmi,czy jest jakaś zależność między nimi? Znaczy po tych numerach 1-bogatszy,12-najbiedniejszy? Właściwie,dość dziwne pytania,ale może ktoś na nie odpowie(mam taką nadzieję :) )
Nie, Katniss nie kochała Peeta. Zrobiła to wszystko aby w jakiś sposób umożliwić im przetrwanie na Igrzyskach. Po zwycięstwie musiała ciągnąć historię miłosną, aby zatuszować swój bunt przeciwko Kapitolowi i nie podburzać i tak buntujących się już dystryktów. To ona była iskrą która wywołała w późniejszym czasie powstanie (wybacz za spoiler)
Każdy dystrykt odpowiadał za wydobycie innego surowca (12 górnictwo, 11 - zbieractwo, jeszcze inny łowiectwo itd.) Polecam trylogię (książkę) zawiera ona dużo więcej szczegółów i pozwala lepiej zrozumieć niektóre kwestie
w jedynce rzeczywiście to było tylko udawanie ale SPOILER od dwójki zacznie w niej dojrzewać miłość do niego SPOILER
Zależy czy chodzi Ci o film czy o książkę. W książce, ona sama nie wie co do niego tak na prawdę czuje mimo iż miłość jest tylko na pokaz. W filmie, jak Haymitch jej mówi co ma powiedzieć to widać, że jest to udawane, ale...
SPOILER !!! w dalszych częściach uczucie zacznie stanowczo narastać, aż w końcu w ostatniej części, będą razem KONIEC SPOILERA !!!
Będą spoilery - Tak jak wszyscy już mówili Katniss ma 16 lat i sama nie wie co czuje, nigdy wcześniej nie myślała o miłości, ba nawet twierdziła, że nigdy za mąż nie wyjdzie ale w końcu pokochała Peetę i nawet mieli dzieci.
Co do dystryktów to fakt, że im niższy numer tym bogatszy ale np w 12 było lepiej niż w 11 a w 13 np robili atomówki, w 2 głównie szkolili Strażników Pokoju a w 4 zajmowali się rybołówstwem, w 11 produkowali żywność a 3 była techniczna(microchipy itp.) w 8(chyba w 8) robili ubrania itp miało to na celu sprawić, żeby dystrykty nie były samowystarczalne, żeby miały tylko jeden rodzaj dobra
Mi się wydaje że Katniss czuła coś do Peety ,co prawda najpierw nie była to miłość. Nie mogła się połapać w własnych uczuciach,nie wiedziała co robi żeby przyciągnąć sponsorów, co robi bo tak nakazuje przyzwoitość a co robi naprawdę dla niego. . Katniss bała się również że jeśli pokocha peete straci Gaila, jednak jak okazuje się w ostatniej części zdecydowała się być z peetą a nawet jak już zostało powiedziane mieć z nim dwoje dzieci . Co do dystryktów to zadałeś bardzo ciekawe pytanie ja osobiście nie sądzę żeby ich bogactwo zależało od numeru przecież np. w 13 produkowano z tego co pamiętam broń jądrową, była ona bardzo rozwinięta technicznie nie soądzę żeby była najbiedniejszym z dystryktów z drugiej jednak strony przecież Katniss mówi, że 12 jest najmniejszym i najbiedniejszym dystryktem ale i tak ludziom z 11 czy z 8 żyło się o wiele gorzej.
O wiele gorzej?raczej mieli bardziej surowych strażników i dla tego poziom życia był tak samo smutny i biedny,niewielka ale jednak różnica