PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392873
6,5 55 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Pytania

ocenił(a) film na 7

A o to pytanie:Czy miłość Katniss do Peeta jest prawdziwa(i vice versa)? Czy mówiła tylko takie rzeczy(na koniec podczas ich wywiadu) aby zdobyć przychylność innych ludzi ? A,zastanawiałem się jak to jest z tymi dystrykatmi,czy jest jakaś zależność między nimi? Znaczy po tych numerach 1-bogatszy,12-najbiedniejszy? Właściwie,dość dziwne pytania,ale może ktoś na nie odpowie(mam taką nadzieję :) )

Blacklove19

Nie, Katniss nie kochała Peeta. Zrobiła to wszystko aby w jakiś sposób umożliwić im przetrwanie na Igrzyskach. Po zwycięstwie musiała ciągnąć historię miłosną, aby zatuszować swój bunt przeciwko Kapitolowi i nie podburzać i tak buntujących się już dystryktów. To ona była iskrą która wywołała w późniejszym czasie powstanie (wybacz za spoiler)
Każdy dystrykt odpowiadał za wydobycie innego surowca (12 górnictwo, 11 - zbieractwo, jeszcze inny łowiectwo itd.) Polecam trylogię (książkę) zawiera ona dużo więcej szczegółów i pozwala lepiej zrozumieć niektóre kwestie

olamacala

11 dystrykt to rolnictwo i sadownictwo zbieractwo?chyba jako dodatek np.zielarstwo...

ocenił(a) film na 8
Blacklove19

w jedynce rzeczywiście to było tylko udawanie ale SPOILER od dwójki zacznie w niej dojrzewać miłość do niego SPOILER

mycookiemonster

Raczej w 3 niż w 2

ocenił(a) film na 10
Blacklove19

Zależy czy chodzi Ci o film czy o książkę. W książce, ona sama nie wie co do niego tak na prawdę czuje mimo iż miłość jest tylko na pokaz. W filmie, jak Haymitch jej mówi co ma powiedzieć to widać, że jest to udawane, ale...
SPOILER !!! w dalszych częściach uczucie zacznie stanowczo narastać, aż w końcu w ostatniej części, będą razem KONIEC SPOILERA !!!

bosziiiii

no nie.. żesz ten Twój spoiler zrujnował mi przyszłość :D

ocenił(a) film na 7
Blacklove19

Będą spoilery - Tak jak wszyscy już mówili Katniss ma 16 lat i sama nie wie co czuje, nigdy wcześniej nie myślała o miłości, ba nawet twierdziła, że nigdy za mąż nie wyjdzie ale w końcu pokochała Peetę i nawet mieli dzieci.
Co do dystryktów to fakt, że im niższy numer tym bogatszy ale np w 12 było lepiej niż w 11 a w 13 np robili atomówki, w 2 głównie szkolili Strażników Pokoju a w 4 zajmowali się rybołówstwem, w 11 produkowali żywność a 3 była techniczna(microchipy itp.) w 8(chyba w 8) robili ubrania itp miało to na celu sprawić, żeby dystrykty nie były samowystarczalne, żeby miały tylko jeden rodzaj dobra

ocenił(a) film na 9
Blacklove19

Mi się wydaje że Katniss czuła coś do Peety ,co prawda najpierw nie była to miłość. Nie mogła się połapać w własnych uczuciach,nie wiedziała co robi żeby przyciągnąć sponsorów, co robi bo tak nakazuje przyzwoitość a co robi naprawdę dla niego. . Katniss bała się również że jeśli pokocha peete straci Gaila, jednak jak okazuje się w ostatniej części zdecydowała się być z peetą a nawet jak już zostało powiedziane mieć z nim dwoje dzieci . Co do dystryktów to zadałeś bardzo ciekawe pytanie ja osobiście nie sądzę żeby ich bogactwo zależało od numeru przecież np. w 13 produkowano z tego co pamiętam broń jądrową, była ona bardzo rozwinięta technicznie nie soądzę żeby była najbiedniejszym z dystryktów z drugiej jednak strony przecież Katniss mówi, że 12 jest najmniejszym i najbiedniejszym dystryktem ale i tak ludziom z 11 czy z 8 żyło się o wiele gorzej.

nieznnnany

O wiele gorzej?raczej mieli bardziej surowych strażników i dla tego poziom życia był tak samo smutny i biedny,niewielka ale jednak różnica

ocenił(a) film na 8
Blacklove19

miłośc z Peetą w I części jest tak prawdziwa jak moja do Ciebie !