PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392701
6,6 75 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Nie wiem, może nie wyłapałam, ale może też mam rację... Brakowało mi rysu historycznego, tego,
co doprowadziło do zniewolenia obywateli i czy zawsze w tym państwie tak było. Nominacje, jakieś
parady, sponsorzy, walka w wirtualnej przyrodzie sterowanej przez informatyków, fajnie fajnie. Tylko
po co, skoro nawet nie wiem, skąd to się wzięło?
Poza tym, film bardzo przewidywalny, niezła gra Jennifer i Donalda.

PS Nie czytałam książki.

FCBarcelona

To samo pomyślałem. Generalnie nie mogę sobie wyobrazić scenariusza w realnym świecie, w którym świat się tak zmienił. Ciekawe tylko czy twórcy sami nie wymyślili genezy tego państwa, czy może wyjaśnia się to w kolejnych częściach bo w sumie jest już rok po premierze drugiej części, w tym roku będzie premiera 3 i 4 bodajże w 2015.

FCBarcelona

Kolejne części wyjaśniają bardzo wiele. Jest pełno odnośników do wydarzeń z przeszłości. Przynajmniej tak jest w książkach. Polecam przeczytać Igrzyska.. , bo w połączeniu z filmem dają niesamowity obraz całości tej historii. Osobiście, jak skończyłam czytać, to długo nie mogłam się pozbierać. Tyle cierpienia, tworzenia pozorów, starań by utrzymać najważniejsze osoby przy życiu.... eh.
Pierwsza część filmu faktycznie chwilami brzmiała jak typowy film dla nastolatków, ale kolejne części są już lepsze. Może dlatego, że sami bohaterowie z nastolatków muszą szybko dojrzeć, by stawić czoło zawodowym mordercom, nie tylko tym na arenie.