PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392873
6,5 55 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Witam, byłem na tym filmie w kinie i moje odczucia to... pół na pół. Połowa filmu (pierwsza
połowa) była ciekawa, motyw zabierania dzieci z dystryktów na igrzyska podobał mi się
bardzo, ich szkolenie by przeżyć w dziczy, prezentacje telewizyjne czy zwykły wyjazd
rydwanem. Jednakże źle zrobili główną bohaterkę, Katniss. Została ona przedstawiona
jako "super łowczyni", "nieustraszona w boju". 11 punktów za prezentację umiejętności,
najwięcej ze wszystkich, a tak naprawdę w lesie nic nie pokazała.

I tu zaczyna się tragiczna część filmu. Od kiedy wypuszczono graczy do lasu, film się psuje.
Z sekundy na sekundę jest coraz gorszy, a najlepszy moment to był pożar lasu i atakujące
kule ognia. Bestie, zorganizowana grupa czy wątek z Peeta były totalnymi niewypałami.
Motyw z Rue powinien starczyć twórcom.

Film mógł się uratować jeszcze końcówką, gdyby tylko ta dwójka chciała zjeść jagody.
Podwójne samobójstwo, niespełniona miłość, tęsknota za rodziną, "ciężka ręka"
rządzących, smutny koniec filmu. Podbudowało by to końcową atmosferę.

Dlatego oceniam ten film tylko na sześć gwiazdek, na więcej, wg mnie oczywiście, nie
zasługuje. A szkoda, ponieważ fabuła filmu była bardzo ciekawa. Ale jednak za dużą uwagę
poświęcili głównej bohaterce zamiast wszystkim graczom.

ocenił(a) film na 8
mortdclxvi

sorry ale pozostali gracze na arenie (w tej części trylogii) poza Peetą to były pionki w ich grze - zresztą reżyser trzymał się dość wiernie książce