PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392760
6,6 75 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

...uświadamiając nas, że 'The Hunger Games' znaczy 'Igrzyska Śmierci'. Gratulacje ! :/

użytkownik usunięty
_Wolna_i_Szalona_

Słyszałam teorię, że za oryginalny tytuł się płaci, więc lepiej "nadać" filmowi swój tytuł i już ;-) Albo po prostu uważają, że "Igrzyska śmierci" lepiej się sprzedadzą niż dokładnie przetłumaczony tytuł .

ocenił(a) film na 8

Film musi nosić taki tytuł ze względu na książkę, co nie zmienia faktu, że nawet 5-latek umie go przetłumaczyć na ,,Głodowe Igrzyska". Z tego co jednak pamiętam w filmie na początku przy fragmentów traktatu był właśnie wspomniany tytuł Głodowe Igrzyska i był on tak w filmie wprowadzony, więc chociaż tyle.

pantomima4

No właśnie, 'Głodowe Igrzyska' :D

Za oryginalny tytuł się podobno płaci ? Nie wiedziałam :o

_Wolna_i_Szalona_

Zazwyczaj nie tłumaczy się tytułów dosłownie, tylko to jest na zasadzie nadania tytułu. Film praktycznie jest o "igrzyskach śmierci" to i taki polski tytuł. Tutaj nic nie ma płacenie. Dodam, że każdy język jest inny, i nie zawsze posiada odpowiedniki językowe. Mimo, że zazwyczaj kiepskie te tytuły dają, to ten mi się podoba.

films100

Wiem, nie czepiam się o sens bo 'Igrzyska Śmierci' całkiem nieźle brzmi. Lepiej niż 'Wirujący Seks' na przykład.

ocenił(a) film na 7
_Wolna_i_Szalona_

akurat będę bronił naszego tłumaczenia tytułu, nie jest tak kuriozalny jak np. Wirujący Seks, dobrze oddaje to, o co chodzi w filmie, i nie brzmi tak źle jak Głodowe Igrzyska.

messerhani

Wiem. Ale tak tylko chciałam zaznaczyć, że to jest kolejny film z tytułem mijającym się z tym oryginalnym.

_Wolna_i_Szalona_

tak jak z tytułem książki, wielkie halo; pierwsza cześć serii nosi tytuł igrzyska śmierci mimo że w książce, czytając, wszędzie jest mowa o głodowych igrzyskach; z filmem jest podobnie, idź do kina i uważnie przeczytaj napisy na samym początku;

_Wolna_i_Szalona_

Wiele osób o tym dyskutuje. Myślę, że duże znaczenie ma fakt, że tytuł 'Głodowe Igrzyska' nie robi jakiegoś powalającego wrażenia. Nie wiem czy przeczytałabym książkę, lub obejrzała film o takim tytule. Igrzyska Śmierci zdecydowanie bardziej pasują. I w książce i w filmie często posługują się nazwą: Głodowe Igrzyska, więc nie jest źle.

SubtileLicorne

'Głodowe Igrzyska' to się nadają na film o anoreksji :D