książki nie czytałam, chociaż fantastykę uwielbiam (oczywiście nie mam tu na myśli tworu na Z), trailer mnie zniechęcił, ale opinie ma dobre, więc please pomóżcie, warto czy nie warto?
Przede wszystkim przeczytaj książkę, bo jest świetna. Filmu jeszcze nie widziałem, ale polecam taką kolejność.
Jak dla mnie lepiej pójść po książce bo duże spłycenie jest niektórych faktów, ale film dobry, pomijając niestatyczną kamerę. Charakterystyka bardzo dobra, kostiumy itd. Co do treści - jak mówiłam, spłycone ale dobre. Nie jest jakiś wysokich lotów bo raczej dla starszej młodzieży, młodych dorosłych i fanów książki, ale na pewno nie jest to romansidło. W IŚ jest jedynie krzta romansu, która nawet nie jest prawdziwym uczuciem.
Film traktuje o smutnej prawdzie robienia czegoś pod widownię, cierpieniu, biedzie i luksusach wyższej kasty, która wcale nie jest inteligentniejsza itd. Po prostu urodziła się w dobrym miejscu. Warto, choć lepiej zacząć od książki i wyłapać z niej wartości, bo film nie do końca je odzwierciedla. A przynajmniej nie na tyle dosadnie wg mnie
Jedyną wadą tego filmu jest to, że mogliby dodać więcej podniosłej muzyki (np. w momencie, kiedy mieli zjeść jagody).
Zgodzę się, jakoś to wszystko wypadło troszkę zbyt zwyczajnie, ale i tak jestem zachwycona.
Jestem mile zaskoczona filmem. Nie przepadam za ekranizacjami książek, ale ta wypadła wręcz genialnie. Wyłączając niektóre niedociągnięcia, w końcu to ekranizacja i wszystkiego nie da się idealnie ująć, film jak dla mnie fenomenalny. Polecam przeczytać książkę nim wybierzecie się do kina.
Pozdrawiam ;).