PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=468065}
6,2 88 tys. ocen
6,2 10 1 87961
5,8 46 krytyków
Ile waży koń trojański?
powrót do forum filmu Ile waży koń trojański?

Niesamowicie wesoły film,Machulski po raz kolejny pokazał ,że potrafi naśmiewać się z PRL-u,dowcip w filmie jest świetny,gra aktorska na najwyzszym poziomie.Na tej komedii nie będziecie się nudzic na pewno.Polecam!

ocenił(a) film na 4
dddardan

taa...podaj co cie tak niesamowicie rozśmieszyło na tej niby "komedi"bo chyba musialo mi to umknąc????

dddardan

po "Lejdis", "Idealny facet...", "Zamiana" miło jest obejrzeć komedię, w której co trzecie słowo to nie jest "kurwa", kobiety nie są babonami w kieckach myślącymi albo o romantycznej naiwnej miłości albo po prostu o bzykaniu. Pomysłowy scenariusz (jak na ogólnie niski poziom polskich komedii), świetna rola Ostrowskiej i Więckiewicz w roli cwaniaka-przygłupa (lubię go w takich rolach).
Podobały mi się momenty, gdy Zośka będąc w przeszłości mówi o przyszłości innym bohaterom. Może naiwnie, ale z humorem i lekkością komentuje zmiany jakie nadejdą. Sympatycznie też się feminizuje i feminizuje koleżanki. Kobieta 12 lat temu akceptowała zdrady męża, miała gotować, sprzątać i nie dyskutować. Zośka wraca do przeszłości i wprowadza rewolucję w życiu najbliższych. Wolę feminizm z jej wydaniu niż np. ten Kuny (ok, wiem, w "Idealnym..." z feminizmu się naśmiewano) czy Dereszowskiej w "Lejdis"
Jeśli nie podchodzić do komedii tak śmiertelnie poważnie można na tym filmie naprawdę sympatycznie się bawić, bez zdegustowania nadmiarem wulgaryzmów.
Film 9/10 za nowy pomysł, niepowielanie popularnych ostatnio w komedii polskiej motywów, pewną świeżość i niegłupkowate poczucie humoru

imme3

Jeśli już zwracasz uwagę na kwestie feminizmu to w "Lejdis" czy "Idealnym...." się z niego naśmiewano,pokazując jego absurdy..zaś tutaj podchodzą do niego wręcz na poważnie,bez tzw. mrugnięcia okiem do widza..a to drażni.Jeśli dla Ciebie ta pseudokomedia jest powiewem świeżości,to Lejdis musiałobyć rewolucją :) nie no żartuje/bez urazy/..dla mnie to słabizna ,nawet nie postarano się o jakąś bardziej wiarygodną charakteryzację <głowna "bohaterka" wygląda cały czas,nawet w przeszłości,tak samo>,a zdjęcia <ciągłe zoomy,jakby nie mieli kasy by dobrać scenografii do szerszych ujęć> zalatują wręcz amatorką..ehk

Atom_kon

tak, wyżej napisałam, że z feminizmu, w przywołanych komediach, się naśmiewano.
nie napisałam, że ta komedia jest powiewem świeżości, ale daję ocenę wysoką za "pewną świeżość" mając na myśli komedię, która nie jest głupkowata jak wiele z tych, które w ciągu ostatnich trzech lat zawitały na polskie ekrany.
patrzyłam na charakteryzację i główna bohaterka zmieniła jedynie strój i jest to bezsprzecznie strój z lat 80-tych.

i nie jest to dla mnie pseudokomedia. porównuję ją na tle innych polskich komedii z ostatnich lat i według mnie wypada ona bardzo dobrze IMHO

dddardan

Najsmieszniejszy gad z tego filmu to maly Kubica....

D1RT

gag XD