PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=468065}
6,2 88 tys. ocen
6,2 10 1 87961
5,8 46 krytyków
Ile waży koń trojański?
powrót do forum filmu Ile waży koń trojański?

1. Scenariusz pisany na kolanie. Zwłaszcza końcówka jest kompletnie oderwana od całości. Wygląda na to, że Machulskiego goniły terminy, naciskali producenci, no i wyszło bez ładu i składu.
2. Plakat filmowy również zrobiony na odczepnego. Takiego brzydactwa juz dawno nie widziałem.
3. Co twórca chciał osiągnąć tym dziełem? Ani to śmieszna komedia, ani paradokument o schyłku komuny.
4. Brak związków przyczynowo-skutkowych....A tak zapomniałem że to miała być komedia, więc może być głupio i bez sensu.
5. Masa niedoróbek: okna plastikowe, kostka chodnikowa, kilka niezłych modeli samochodów, po co to ujęcie na zakorkowaną wielopasmówkę? No i przegięcie z Żarami. Tak się składa że w końcówce lat 80-tych spędzałem często wakacje w Żarach i okolicach. Pan Machulski widać, że nie. Co to za wieś bez dróg wybrał Pan Machulski jako rzekome miasto? Żary to było normalne miasto, z dworcem PKS w centrum miasta!!! (fakt że przed przenosinami do dzisiejszej lokalizacji trochę ciasno było). A tam Pan Machulski zafundował nam "przystanek" na rogatkach jakiejś wsi.
No i trafić na "ogórka" w 1987 to jak trafić w totka.
6. Rozumiem, że Pan Machulski za pieniądze producentów zafundował sobie podróż sentymentalną, o tym jak to przaśno i śmieszno było 20 lat temu. Pewnie chciał się też pochwalić ile to eksponatów z epoki udało się ściągnąć na rzecz produkcji. Zapewne na ten resentyment u widzów liczył, gdy "juz sobie wyobrażał te kolejki pod kasami". Owszem można sobie obejrzeć, powspominać, a nawet uśmiechnąc się do siebie na wspomnienie TYCH CZASÓW, ale całość to jednak bryndza.