PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1221}

Imperium Słońca

Empire of the Sun
1987
7,8 96 tys. ocen
7,8 10 1 96287
7,3 34 krytyków
Imperium Słońca
powrót do forum filmu Imperium Słońca

Rzecz jasna mam na myśli to, że ten obraz nie otrzymał nominacji do oskara w kategorii "najlepszy film", a Spielberg w kategorii "najlepszy reżyser".
A takie np. zupełnie przeciętne "Fatalne zauroczenie" i tak samo przeciętna reżyseria Adriana Lyne'a zostały nagrodzone nominacjami... Brak słów.

ocenił(a) film na 10
La_Pier

Popieram! Jestem tym faktem zszokowany, zwłaszcza, że Imperium Słońca to kawał solidnego i naprawdę wspaniałego kina, w dodatku naprawdę kawał mądrego i wartościowego kina. Polecam każdemu! A scena finałowa wg mnie jest jednym z najbardziej wzruszających zakończeń... Nieukrywam, że płakałem.... Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

ocenił(a) film na 8
kamul

Bardzo wzruszający i wartościowy film, trzeba to przyznać. "Imperium słońca" zaliczyłbym do filmów pasjonujących, tak jak młody bohater pasjonował się samolotami tak widz może być oczarowany tym obrazem. Na pewno jeden z lepszych filmów Spielberga - wielkie dzieło, aczkolwiek tylko bardzo dobre moim zdaniem - 8/10

ocenił(a) film na 9
La_Pier

Zgadzam się z wami :).
Oscary to jedno wielkie nie porozumienie (bardzo często).
Film rewelacyjny, każdy powinnien go obejrzeć.
Swietna muzyka, piekna relacja głownego bohatera i młodego pilota, piekna scena rozbicia przez tego bohatera okien w szpitalu i wiele inych cudownych, i jak dla mnie symbolicznych. Pozdrawiam :).

ocenił(a) film na 4
La_Pier

Hm, Prima Aprilis? ;-)

arrival

Jak to Spielberg, produkcja zrobiona z wielkim rozmachem, ale jednocześnie, nie ma przerostu formy nad treścią. Głównym atutem filmu jest tu jednak pierwszoplanowa postać. Śmiem twierdzić, że Bale zagrał swoją rolę życia mając zaledwie 11 lat w żadnym innym filmie mnie tak nie zachwycił. Śmiało mogę powiedzieć, że w naszych czasach ciężko znależć tak dobrego aktora grającego tak dojrzale bardzo trudną postać. Praktycznie przez 3 godziny młody Christian nie schodzi nam z ekranu. Czemu i w tym przypadku nie było chociażby nominacji do Oscara-nie wiem. Z pewnością jest to jedno z najbardziej niedocenionych dzieł wojennych przez Akademię, która zresztą chlubi się w filmach o takiej tematyce...

8/10

duude

Dokładnie tak. Do tej pory jest to najlepsza rola Bale'a. Widziałem kilka innych filmów z tym aktorem, ale w żadnym nie był tak perfekcyjny jak u Spielberga. Powinien otrzymać za ten film nominację do oskara.

La_Pier

"Fatalne zauroczenie" akurat musieli docenić, bo ten film był odczytywany, jako jedna wielka metafora aids, a było to w czasach, gdy ta choroba siała niemałe spustoszenie w Stanach. Akademia uznała więc ten film za ważny.

ocenił(a) film na 9
La_Pier

Nieporozumienie to brak Oscara dla Bale'a. Jego rola robi ogromne wrażenie !!!

ocenił(a) film na 10
davemaster

Oczywiście że tak. Bale zasługuje na Oskara już nie tylko za tą jedną rolę ale większość swoich ról. Jego rola w Mechaniku jest świetna. Świetny bohater. Świetny aktor ;)

ocenił(a) film na 9
moniaL

Zgadzam się z wami całkowicie!!!! Bale, Spielberg, film i muzyka.... to wszystko powinno dostać Oscara!!!!