Rzecz jasna mam na myśli to, że ten obraz nie otrzymał nominacji do oskara w kategorii "najlepszy film", a Spielberg w kategorii "najlepszy reżyser".
A takie np. zupełnie przeciętne "Fatalne zauroczenie" i tak samo przeciętna reżyseria Adriana Lyne'a zostały nagrodzone nominacjami... Brak słów.
Popieram! Jestem tym faktem zszokowany, zwłaszcza, że Imperium Słońca to kawał solidnego i naprawdę wspaniałego kina, w dodatku naprawdę kawał mądrego i wartościowego kina. Polecam każdemu! A scena finałowa wg mnie jest jednym z najbardziej wzruszających zakończeń... Nieukrywam, że płakałem.... Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
Bardzo wzruszający i wartościowy film, trzeba to przyznać. "Imperium słońca" zaliczyłbym do filmów pasjonujących, tak jak młody bohater pasjonował się samolotami tak widz może być oczarowany tym obrazem. Na pewno jeden z lepszych filmów Spielberga - wielkie dzieło, aczkolwiek tylko bardzo dobre moim zdaniem - 8/10
Zgadzam się z wami :).
Oscary to jedno wielkie nie porozumienie (bardzo często).
Film rewelacyjny, każdy powinnien go obejrzeć.
Swietna muzyka, piekna relacja głownego bohatera i młodego pilota, piekna scena rozbicia przez tego bohatera okien w szpitalu i wiele inych cudownych, i jak dla mnie symbolicznych. Pozdrawiam :).
Jak to Spielberg, produkcja zrobiona z wielkim rozmachem, ale jednocześnie, nie ma przerostu formy nad treścią. Głównym atutem filmu jest tu jednak pierwszoplanowa postać. Śmiem twierdzić, że Bale zagrał swoją rolę życia mając zaledwie 11 lat w żadnym innym filmie mnie tak nie zachwycił. Śmiało mogę powiedzieć, że w naszych czasach ciężko znależć tak dobrego aktora grającego tak dojrzale bardzo trudną postać. Praktycznie przez 3 godziny młody Christian nie schodzi nam z ekranu. Czemu i w tym przypadku nie było chociażby nominacji do Oscara-nie wiem. Z pewnością jest to jedno z najbardziej niedocenionych dzieł wojennych przez Akademię, która zresztą chlubi się w filmach o takiej tematyce...
8/10
Dokładnie tak. Do tej pory jest to najlepsza rola Bale'a. Widziałem kilka innych filmów z tym aktorem, ale w żadnym nie był tak perfekcyjny jak u Spielberga. Powinien otrzymać za ten film nominację do oskara.
"Fatalne zauroczenie" akurat musieli docenić, bo ten film był odczytywany, jako jedna wielka metafora aids, a było to w czasach, gdy ta choroba siała niemałe spustoszenie w Stanach. Akademia uznała więc ten film za ważny.
Oczywiście że tak. Bale zasługuje na Oskara już nie tylko za tą jedną rolę ale większość swoich ról. Jego rola w Mechaniku jest świetna. Świetny bohater. Świetny aktor ;)