PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6426}

Inaczej niż w raju

Stranger Than Paradise
1984
7,5 13 tys. ocen
7,5 10 1 13294
7,5 43 krytyków
Inaczej niż w raju
powrót do forum filmu Inaczej niż w raju

Moim zdaniem ten film jest nawet cięższy od 'Nieustających wakacji'. Akcja toczy się bardzo wolno - w sumie mamy chyba tylko 2 zabawne momenty ('cool guy' i węgierskie okrzyki ciotki Lotte), a reszta to pozbawianie złudzeń. Hipnotyczny nastrój wciąga, a zakończenie jest świetne, jednak film raczej dla nielicznych.

ocenił(a) film na 9
katrol

nawet cięższy od 'Nieustających wakacji'? - łał...

ocenił(a) film na 2
katrol

Dobrze ze to napisales: film dla nielicznych. Mysle ze cala tworczosc Jarmuscha moze sie podobac waskiemu gronu koneserow. Komercja jest dla mas, a kino artystyczne dla bardziej wyszukanych gustow? Byc moze ;) Ja sie zaliczam do tej pierwszej gupy i dobrze mi z tym :) Nie znaczy to jednak, ze nie potrafie odroznic ziarna od plewow ;)

użytkownik usunięty
katrol

wydaje mi się, że "Inaczej..." nie jest cięższe od "Nieustających...". Chociaż oba filmy klimatycznie i konceptualnie są do siebie zbliżone. "Inaczej..." jest o krok dalej od jego pierwszego filmu. Patrząc na całą filmografię widać stopniową ewolucję stylu Jarmuscha, powolne i łagodne otwarcie się na widza. Jarmusch zaczyna przemawiać do mnie dopiero od swojego następnego filmu ("Poza prawem").

ocenił(a) film na 8

Nieustające wakacje zupełnie mi się nie podobały. Inaczej niż w raju..inaczej, podobały mi się. Bohater chce być amerykanski na siłę, tylko że to do niczego nie prowadzi, wszędzie jest tak samo, człowiek staje się nudny jak tv obiad i film kung-fu (świetna scena nieprawdaż?).

ocenił(a) film na 8
katrol

Jak dla mnie bardzo fajny klimat. Mimo, że śmiesznych scen nie było wiele, cały film miałem uśmiech na ustach. 8/10