Witam, poszukuję filmów o podobnej tematyce, widziałem dwa
Incjepcja 10/10
Ink 7/10
Czekam na propozycję,
pozdrawiam!
Kod Nieśmiertelności - tego akurat jeszcze nie oglądałem, ale tematyka jest podobna.
Jestem Bogiem - Pokazuje, na co stać ludzki mózg, może nie do końca, przez główny temat filmu (super narkotyk)
Sucker Punch polecam. Z tego co tu napisałem najlepszy ;)
Ode mnie tyle ;)
'pogrzebany' z reynoldsem ,pierwszym film ,który powstał z inspiracji 'incepcją' nolana.
ps.a sucker punch, o tyle ma sens podobieństwo do incepcji,że brak snów,są tylko marzenia z zamkniętymi oczami,konfabulacja na jawie czystej wody ;]
Paprika, Mind Game, Drabina Jakubowa, Mullholland Drive, Lost Highway, Życie świadome, Dziwne dni,
No i oniryczne klimaty:
Ogród, Mechanik, Sanatorium pod Klepsydrą, Instytut Benjamenta, Anioł Zagłady,
rzeczywistość mieszana z fantazją:
Arizona Dream, Las Vegas Parano, Fisher King, 12 małp, Przez ciemne zwierciadło,
długo by wymieniać. Tobie polecam jednak te pierwsze.
Hej,
pomyślałam, że będziesz można znał film, którego szukam. Film raczej stary, dotyczy śnienia, albo równoległych rzeczywistości. Ale pamiętam tylko chyba jedną scenę... Dziewczyna i chłopak funkcjonują w jakiejś innej rzeczywistości, są sami w jakimś modernistycznie wyglądającym mieście. Chłopak chyba jest bardziej świadomy, że to nie jest prawdziwe życie, dziewczynie już się chyba pomieszało. I chłopak mówi, że jeżeli chcą wrócić, to muszą umrzeć - popełnić samobójstwo. I tutaj nie mam pewności, ale chyba kładą się (albo jedno z nich) na torach. Może będziesz w sanie mi pomóc?
Trylogia Matrixa ale to chyba oczywiste :] do tego może Parnassus, no i Avatar ( w końcu tam człowiek steruje jakby swoim drugim ciałem {Avatarem} za pomocą umysłu ) także wymieniony już Sucker Punch czy Kod Nieśmiertelności
Rozumiem-każdy ma swój gust :) . Myślę, że do filmów związanych ze snami/podświadomością można jeszcze dorzucić Labirynt Fauna-tam świat rzeczywisty miesza się z wyobrażeniami(?) głównej bohaterki ;]
Może nie podświadomość i sen ale dobre filmy sci fi które moge polecić to napewno Trzynaste Piętro oraz Mr nobody - dobre filmy na myślenie to napewno
Dzień dobry Patruell . Kiedy Incepcja wchodziła do kin to gdzieś na forum pod tym filmem wyczytałem że Nolan oglądał wcześniej ZESZŁEGO ROKU W MARIENBADZIE : http://www.filmweb.pl/film/Zesz%C5%82ego+roku+w+Marienbadzie-1961-33486 i troszeczkę pomysłów z niego zapożyczył
no przecież Vanilla Sky z tych wszystkich najbardziej kojarzy się z sednem Incepcji - kreowaniem własnych snów a rzeczywistością. w dodatku jest lepsza i niesensacyjna. czemu w tych wszystkich Matrixach i Incepcjach zawsze musi być strzelanka i pogoń? najlepsze historie s-fiction obywają się bez łomotu. -_-
Najlepsze o tyj tematyce jest moim zdaniem Yumegari. Bije na łeb na szyję Incepcje. Ale to manga a nie film więc pewnie zostane zjechana ;p
Wszystkie mangi biją na łeb wszystkie filmy, ze swojej strony moge polecić TekkonKinkret które bije na łeb wszystkie mangi ;D
to ja wspomnę może 'shigurui'/z ekranizowana/ i o tyle jest podobna do incepcji ,że koniec trzeba samemu domyślić ;]
praktycznie całe kino lyncha + drabina jakubowa, pamięc absolutna, mr. nobody, zostań, może być oldboy
Polecam:
- Mr Nobody
- Donnie Darko
- Stay
Fabuła może się różni od tej w Incepcji, ale jest wspólny mianownik - wszystkie mają pokręconą fabułę, dzieją się na pograniczu rzeczywistości, i pozostawiają wiele pytań :) Do obejrzenia w kolejności którą podałem!
Dziękuję Wam, wszystko zapiszę i zassam dzisiaj wieczorem.. ale Donnie Darko nie obejrzę, bo jakiś debil rok temu wystawił główny spojler na forum i mam zepsute widowisko :(.
Pozdrawiam i dziękuję za uwagę.
Myślę, myślę i dalej nie wiem i nie mogę sobie wyobrazić co może być spojlerem w Donie Darko i jak ten spojler może wyglądać. Zobacz ten film mimo wszystko, nie zawiedziesz się!:)
Jeśli mogę jeszcze coś dorzucić od siebie, to oprócz wyżej wymienionych polecam: The Jacket, The Number 23, Moon, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Shutter Island - coś napewno wpadnie w oko. ;)
Śmierć W Wenecji - pozycja obowiązkowa w temacie snów. Zasypiasz na początku filmu, budzisz się pod koniec.
Od kilku lat probuje odnalezc film ktorego tytulu nie pamietam. Jest o kobiecie ktora jak zasypia wieczorem to budzi sie rano w ciele innej kobiety w innym kraju. Pod koniec dnia jak ta druga kobieta zasypia wieczorem to budzi sie rano w ciele tej pierwszej. I tak caly czas. Obie w swoich swiatach chodzą do psychologów, kazdy z nich przekonuje je, ze to drugie zycie to fikcja (tylko sen). Obie rozni tryb zycia. Jedna sama niezalezna, druga mąż, dzieci dom na glowie ... pamietam tylko ze glowna bohaterka chyba miala ciemne wlosy... help moze ktos cos kojarzy?