PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=376048}

Inkarnacja

Shelter
2010
6,4 48 tys. ocen
6,4 10 1 47801
4,8 10 krytyków
Inkarnacja
powrót do forum filmu Inkarnacja

Nie ma hektolitrów krwi, więc tym pseudo fanom horrorów się nie spodobał. Film nie jest zły. Co prawda od pewnego momentu zaczyna trącić myszką, ale naprawdę oglądało się go z zaciekawieniem. Bliżej też tej produkcji do thrillera niż horroru. Zreszta jaki by nie był, to tutaj mamy niezłą grę aktorską, interesujący scenariusz (a paroma lukami, ale twórcy zostawili je chyba widzowi, aby sam sobie odpowiedział na pytania _ szczególnie na takie - dlaczego było tak mało ofiar przez te lata a główni bohaterowie niemal w jednym momencie... - lepiej obejrzeć :) ).
Mamy nieco mistyczny thriller, słabo wyeksponowany, ale dość ciekawy. Dla niektórych takie rzeczy są nie do pomyślenia, a niektóre motywy w filmie się zdarzają - jak choćby operacje bez znieczuleń, czy też jak taśma jest w stanie uchwycić co sie dzieje czasami z ludzkim ciałem.
Co fanatycznym ateistom się pewnie nie spodoba, bo pojawia się taki ciekawy morał... :)
Pomimo niedoróbek to obejrzałem dobry film, szczególnie gdy thrillery czy horrory to ostatnio najczęściej seryjni mordercy itp. Tutaj dostajemy coś zupełnie innego. Polecam

ocenił(a) film na 8
drenz

zgadzam sie film daje rade :))

ocenił(a) film na 8
drenz

;-) chyba morału do końca nie zrozumiałeś... [SPOILER] [SPOILER] co prawda fanatyczny wielebny zabierał dusze ateistom - więc przysłowiowo mieli przekichane, jednak nie do końca to oni tu byli przegrani... Kiedy pani doktor myśli, że jej mała jednak żyje - wykrzykuje "o Boże!" ( czyt. dziękuje, dziękuje etc.) , a po chwilii oczywiście jedna wielka lipa. Także jeśli chodzi o wiare nie jest to jednoznaczne;-) a film bardzo fajny, przy czym jest to zdecydowanie thriller z elementami fantastycznymi. Polecam

ocenił(a) film na 8
solange_2

Tak, ale to dziewczynka zadeklarowała, że nie ma Boga, nie pani doktor.

użytkownik usunięty
drenz

Jaki tam thriller, normalny horror, do tego nie najgorszy :) .

drenz

Drogi drenz .Prawdziwi ateiści nie istnieją .Są tylko wierzący i agnostycy .Ateista musiałby zaprzeczyc istnieniu świata którego jest częścią .Świat sam się nie stworzył ,chyba przyznasz rację ...

Jacques_Mesrine

Ja nie przyznam racji. Świat stworzył się sam, poprzez ewolucję. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 2
Jacques_Mesrine

Ktos chyba czytal "Boga Urojonego".

_ZeT_

Powiem ci ,że słyszałem o tej książce ale jej nie czytałem .Na logikę .Jakoś ten świat powstał ,chyba nikt nie zaprzecza istnienia świata ?Ale dla człowieka jest to tak samo do zrozumienia dziś jak wiecznośc .Jak dla świni pojąc teorię względności Einsteina .A takie stwierdzenia ,że świat stworzył się sam są tak samo śmieszne jak chrześcijańska czy muzułmańska wizja boga ...

drenz

drenz - zgadzam się całkowicie

użytkownik usunięty
rafal_18

Dla mnie zmarnowany potencjał, niezły pomysł, dobra obsada i ... czegoś zabrakło. Dla mnie 5/10

1. to nie byli ateiści-nie od początku-to ludzie którzy stracili wiarę.
2. ateiści nie muszą udowadniać że czegoś nie ma (zgadza się, Bóg urojony jest bardzo dobrą książką na ten temat). Myślą naukowo i racjonalnie czyli tak jak zdrowy człowiek powinien myśleć.

ocenił(a) film na 9
Rozinka

do autora tematu: ateistce się spodobał:) "nieco mistyczny thriller"? bzdura, zdefiniuj słowo "thriller"

ocenił(a) film na 8
marceliola

Dlaczego bzdura? W tym filmie jest żonglowanie oboma gatunkami, bo to w horrorach występują najczęściej rzeczy nadprzyrodzone, ale horror ma też przestraszyć, wywołać takie emocje, a tutaj ta produkcja nie była straszna, choć pojawiają się elementy nadprzyrodzone, zaliczyłbym ten film do thrillerów. Zależy jak patrzy sie na niektóre rzeczy i dla Ciebie nadprzyrodzoną, niemożliwą rzeczą mogą być np operacje bez urządzeń medycznych, znieczuleń, podczas gdy w wielu krajach stosuje sie takie praktyki i jest to coś zupełnie normalnego (to tylko taki przykład) itp. Jak wspomniałem na początku - są tutaj oba gatunki przeplecione. Dla mnie bliżej jest do thrillerów.

ocenił(a) film na 9
drenz

W horrorach zawsze występują siły nadprzyrodzone, w thrillerach "nośnik śmierci", że się tak wyrażę, ma wymiar fizyczny, przyziemny, realny. To je właśnie od siebie odróżnia. Jeśli horror nie jest straszny, to i tak pozostaje horrorem, a jeśli thriller jest straszniejszy niż horror, to i tak jest thrillerem. Tak np. tandetne filmy o zombie są horrorami, mimo iż nikt się ich nie boi. Co do "dla Ciebie nadprzyrodzoną, niemożliwą rzeczą mogą być np operacje bez urządzeń medycznych, znieczuleń", to nie mówię o tym. Ale nie powiesz mi, że wędrowanie duszy i "kradzież" ciał dla niej jest sprawą realną. Jest to fikcja. Jeśli obejrzysz sam początek, możesz mówić o thrillerze czy filmie psychologicznym, ale po mniej więcej połowie filmu wątpliwości się rozwiewają. Jeśli powiesz, że to fantasy, to też się nie będę kłócić, ale nie thriller. Czemu na tych stronach jest tyle błędów i ludzie nie mogą ogarnąć dwóch(!) definicji?!

ocenił(a) film na 9
marceliola

> Ale nie powiesz mi, że wędrowanie duszy i "kradzież" ciał dla niej jest sprawą realną. Jest to fikcja.

taka sama jak to że w ogóle istnieje coś takiego jak "dusza" ;)
Może źle zrozumiałem ale wychodzi że o ile dusza istnieje o tyle jej wędrówka jest już fikcją :P

ocenił(a) film na 8
5I5

Dokładnie. Jak napisałem wcześniej - wszystko zależy od czyjejś interpretacji pewnych rzeczy. Dla kogoś coś jest fikcją, dla kogoś innego już nie. Dlatego niektórzy zaliczają ten film do thrillerów a inni do horrorów, co nie zmienia faktu, że ów produkcję ogląda się bardzo dobrze.