Polemizował bym. Film trzyma w napięciu, a to podstawa tego gatunku, jednak do horroru mu daleko.
Obecność duchów, czyli zjawisk nadprzyrodzonych bardziej klasyfikuje film do horrorów niż thrillerów, mogli jeszcze dopisać "dramat".
Zgadza się. Niektórzy mylnie sądzą, że thriller to łagodniejsza odmiana horroru.
Thriller i horror - oba są strasznymi filmami. Jednak, thriller jest realny ( np. Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną, Piła ), za to w horrorze występują zjawiska nadprzyrodzone ( Klątwa, Inni ). :)
No oczywiście :p Można by się kierować prostą regułką, ale jak widać ludzie są mądrzejsi :p "Inni" to typowy horror, więc dołączam się do pytania autora tematu, choć nie ukrywam, że jest to pytanie bardziej retoryczne ;)
w ogóle to faktycznie ciekawy temat, bo horror z samej nazwy powinien przerażać, a "inni" przerażają jedynie nudą, wg regułki zamieszczonej gdzieś wyżej, " w horrorze występują zjawiska nadprzyrodzone", to tak z ciekawości to też uważacie za horrory: saga zmierzch, pamiętniki wampirów, secret circle, i inne produkcje dla Emonastolatek? sam mam problem jak zakwalifikować takie filmy. powaga nie wiem. czy już samo występowanie nadnaturalnej postaci kwalifikuje pod szyld horroru? może. nie wiem.