D
U
Z
Y
S
P
O
I
L
E
R
DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER
DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER DUZY SPOILER....
Nie powiem, "Innych" oglada sie bardzo dobrze. Trzymajaca w napieciu atmosfera, solidne aktorstwo, niezla muzyka etc. Film ten ma jednak powazna wade. A mianowicie podobny, ale to bardzo podbny obraz nakrecil juz Shyamalan a zatytulowany on byl "Szosty zmysl". Tam rowniez glowny bohater dowiadywal sie, ze jest duchem mimo, iz sam nie zdawal sobie z tego sprawy. Mnie osobiscie zakonczenie "Innych" nie tyle zaskoczylo co zawiodlo, nie spodziewalem sie, ze mozna 2 razy zrobic film o tym samym. Szkoda. Moglo byc lepiej. Warto jednak zobaczyc bowiem horrorow ostatnio jak na lekarstwo, aten moze przestraszyc.
!!!- SPOLER
NIE! Nie zgadzam się. Prawda- zakończenie jest podobne do "6-zmysłu", ale tam było zastosowane głównie dla spójności konstrukcyjnej scenariusza, natomiast w Innych, zakończanie nadaje całemu filmowi iteligentną formę. Szczególnie jest to doskonałe zakończenie dla tego, co w filmie najważniejsze- KWESTII RELIGINEJ
!!!- SPOILER2
no właśnie. kwestia religijna jest w tym filmie bardzo ważna. zakończenie podważa bowiem chrześcijańskie wyobrażenia o życiu po śmierci etc.
to prawda - jest podobne do szóstego zmysłu, ale ma inny cel i nie uważam tego za jakiś plagiat. genialnie tu pasuje!
re: spoiler - flipped it
Przecież Sauron nie twierdzi, że to: a) plagiat, b) nie pasuje. Po prostu niektórym podobieństwa - naprawdę bardzo wyraźne będą przeszkadzać, niektórym nie. A że to jest dobry film, twierdzimy wszyscy (prawie), więc w sumie nie ma sprawy. I tak go jeszcze obejrzę z parę razy i będę się nim pewnie bardzo emocjonować. Pozdrawiam. :)
P.S. A "Szósty zmysł" nie podważa chrześcijańskich wyobrażeń o życiu po śmierci? Zresztą, i tam, i tu, ujęte jest to wszystko tak jakoś powierzchownie...przecież nie o kwestię religijną tu chodzi, tylko o klimat i dobrą zabawę - a może ja nie chcę czegoś dostrzec... ;)
spoiler?....
ja też może go obejrzę. z tą religią jest w innych trochę inaczej. a to dlatego, że ortodoksyjność grace i jej wiara strasznie kontrastują z zakończeniem, burzącym jej światopogląd. nasz może i też. . . w szósty zmysle było trochę inaczej, nie uważasz? nie o to w filmie chodzi, ale moim zdaniem nie można tego pomijać.