1) Czy byli żywymi ludźmi czy duchami jak reszta bohaterów
2) Jeśli byli żywymi to jaki sens ma ich służba u duchów.
3) Jeśli byli martwi to czemu to ukrywali ?
Może mnie ktoś oświeci :)
Służba to oczywiście martwi ... chyba było to dość jasno wyjaśnione / nagrobki, zdjęcie ?
Ukrywali to ponieważ rodzina musiała do tego "dojrzeć", musieli to sami odkryć. prawo dżungli
Widzę że nie tylko mnie naszłą chęć do zajrzenia na filmweb po kolejnym obejrzeniu 'Innych' na polsacie ;-)
1) W tym filmie do żywych zaliczyć możemy tylko tzw. 'intruzów' czyli właściwych mieszkańców domu oraz medium w obecności ktorych starają się dociec co wydarzyło się w tym domu.
3) Mi się wydaje że tak właśnie wygląda 'życie' dusz ktore nie pogodziły się ze śmiercią własnego ciała lub nie są tego świadome, wykonując te same czynności które robili za życia w świecie materialnym. A ukrywali bo, tak jak użytkownik wyżej wspomniał, musieli pozostali do tego 'dojrzeć', no bo co by przyszło takiej osobie do głowy gdyby usłyszała od kogoś że nie żyje i jest duchem? :-) Z drugiej strony mogło to też być niebezpieczne, np; Lydia przestała mówić.
Mnie osobiście ciekawi postać męża Grace który przybył do domu i po jego zachowaniu widzimy że jest coś nie tak; zastanawia się co się wydarzyło, dlaczego wrócił do domu, nie jest pewny jaki sens ma jego życie i powraca do miejsca gdzie zginął.
ta to osoby żywe, szczególnie wiadomo na sam koniec gdzie ojciec mówi do syna "chodź Wiktor, musimy jechać" a dzieci(zmarłe) widziały wiktora i mówili matce(też zmarłej)
mnie jednak ciekawi gdzie podziała się reszta zmarłych :P przecież w albumie też było inne postacie :P
Może ci pogodzili się za swoją śmiercią i trafili na wyższy poziom świadomości (piekło/niebo?) albo miedium pomogło im odejść. Z głównymi bohaterami będzie kłopot bo widzimy jak mocne osobowości mają matka i jej córka, a w jednych z końcowych kwestii Grace wyraźnie mówi że zostaną i będą bronić tego domu.
Nie potrafię zinterpretować dlaczego akurat wybrano tak dziwną chorobę z którą musiały się zmagać dzieci i Grace - być może była tylko wymysłem matki która chciała mieć dzieci zawsze przy sobie i to w pewnym stopniu doprowadziło ją do szaleństwa. Dookoła mgła a dom wiecznie zamroczony w środku, dzieci muszą być pod stałą opieką a ojciec wyruszył na wojne - chyba można zwariować ale czy na tyle aby zadusić dzieci i odebrać sobie życie?
Powody samobójstwa są różne, niekiedy bardzo błahe. Ktoś może odebrać sobie życie z powodu nieszczęśliwej miłości, ktoś inny, bo przytłaczają go problemy. Grace musiała opiekować się chorymi dziećmi, codziennie budziła się ze świadomością, że jej mąż może zginąć na wojnie i do tego niemal cały czas przebywała w mroku. Może wpadła w depresję i postanowiła się zabić, a może to wszystko doprowadziło ją do choroby psychicznej.
Dlaczego zabiła dzieci? Tu też są różne możliwości. Myślę, że nie chciała ich zostawić zupełnie samych, bo przecież nie dały by sobie rady. A może miała dość zajmowania się nimi, zabiła je pod wpływem impulsu i gdy zrozumiała co zrobiła, postanowiła odebrać życie sobie....