Szczerze mówiąc film "Inni" hiszpańskiego reżysera Alejandro Amenabara, który jest również tu twórcą muzyki, nie zawiera jakiejś szczególnej historii. W pewnym sensie wykorzystuje on "ograny" schemat, na bazie którego nakręcono już dziesiątki (żeby nie powiedzieć setki) filmów. Na pewno trzeba przyznać pewną staranność, która towarzyszyła twórcom podczas realizacji tego filmu, czy to jeśli chodzi o inscenizację, czy zdjęcia, gdzie w sumie niczego nie można zarzucić. Niewątpliwie główną atrakcją filmu jest obecność na planie Nicole Kidman, która i tym razem zaprezentowała aktorstwo na przyzwoitym poziomie i myślę, że to właśnie jej nazwisko firmujące film Amenabara znacznie przyczyniło się do (powiedzmy) sukcesu filmu. Dla wytrwałych miłośników filmu grozy.
Może "dom i duchy" to ograna kwestia, ale ja uważam, że w tym filmie jest ona pokazana w oryginalny sposób odbiegający od schematyczności, którą zarzucasz temu filmowi. Ja uważam, że "Inni" to świetny film, nie tylko dla wytrwałych wielbicieli dreszczowców... Ale każdy ma prawo do swojego zdania:)
Przecież on odwraca ten schemat do góry nogami. Tu nie ma mowy o powtórce z rozrywki.
Odwrócenie schematu nie oznacza że jest to film wielkiego sukcesu. Proszę kochanego państwa, ja już obejrzałem w swoim życiu około 3 tys. horrorów i ja wiem co ja piszę.
No to zes mnie ubawil czlowieku. ^^ Teksty w stylu "ja już obejrzałem w swoim życiu około 3 tys. horrorów i ja wiem co ja piszę" pasuja wlasnie do osoby, ktora nie wie co mowi, a stara sie wymyslic jakikolwiek argument, zeby przekonac ludzi do swoich racji. A co do filmu- nie wiem, o jakim Ty schemacie mowisz, gdyz ten film rozni sie w samych zalozeniach od typowych filmow o duchach. Zauwaz tez niekompetencje w tym co piszesz- najpierw twierdzisz, ze film leci wedlug oklepanego schematu, a nastapnie przyznajesz, ze schemat zostal odwrocony do gory nogami. To jak to w koncu jest? ^^
Normalnie. Film jest ogranego schematu tylko reżyser wpadł żeby uatrakcyjnić końcówkę odwracając schemat. Nie jest to żadna rewolucja w gatunku.
Spoiler Tylko, że końcówka to kopia zakończenia tego filmu http://www.filmweb.pl/film/Nawiedzony-1995-105715 który jest na podstawie książki Herberta:) Więc nawet zakończenie nie jest oryginalne:)
Mnie też ten film nie zachwycił. Nie mam nic przeciwko horrorom nastrojowym z gotyckim klimatem, ale o wiele bardziej podobał mi się "Nawiedzony dom", "Kobieta w czerni" (oryginał), wspomniany "Nawiedzony" z 1995 roku i ostatnie "Szepty". Jak dla mnie film "Inni" był za bardzo przewidywalny (tak przewidziałam końcówkę po pojawieniu się ojca dzieci tylko nie wpdłam na to, że to spoiler matka ich zabiła koniec spoilera). Reszta wydarzeń zwyczajnie mnie znudziła, oprócz Kidman oczywiście:) No, ale są różne gusta, więc komuś film mógł się spodobać i szanuję to.