PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=481898}

Ip Man

Yip Man
2008
7,8 74 tys. ocen
7,8 10 1 73943
7,2 9 krytyków
Ip Man
powrót do forum filmu Ip Man

Naprawdę kawał dobrego kina.Bardzo podobało mi się opanowanie i skromność Yip Mana.Sceny walki odegrane perfekcyjne.
Szkoda że takich filmów (tylko dobrych) jest bardzo mało.W sumie to będzie ich tylko około 10-15.
Zasłużone 9/10.

simon3333

Wymień wszystkie dobre jakie znasz.

ocenił(a) film na 9
grzegorz_cholewa

Van Damme :

Krwawy sport
Kickboxer
Lwie serce

Bruce Lee :

Wejście smoka
Droga smoka
Wściekłe pięści
Wielki szef

Tony Jaa :

Ong bak
Obrońca

Jet Li :

Nieustraszony
Dawno temu w Chinach

Jackie Chan (ten pan ma jeszcze dużo innych ale te wg. mnie najlepsze) :

Pijany mistrz
Legenda pijanego mistrza

Donnie Yen :

Yip Man
Yip Man 2

Wyszło 15 :)

simon3333

Jest więcej.

ocenił(a) film na 9
grzegorz_cholewa

Napisz jakie Ci się podobały.

simon3333

http://www.filmweb.pl/film/Wej%C5%9Bcie+smoka-1973-11580/discussion/Top+10+Marti al+Arts,1591051

ocenił(a) film na 9
grzegorz_cholewa

Kiedyś zagłosowałeś w moim rankingu efektów specjalnych. Mam też na blogu ranking najlepszych pojedynków. Jak chcesz możesz oddać głosy. Walki karate, kung fu i inne style też są. Pozdrawiam i narka.

ocenił(a) film na 10
simon3333

Racja, wszystkie świetne. Nie oglądałem jedynie Dawno temu w Chinach, skoro Ci się podobał to zapewne i mi się spodoba ^^
Jest jeszcze kilka fajnych ze sztukami walki, ale nie chce mi się wypisywać.

simon3333

Pijany Mistrz i Legenda Pijanego Mistrza to najgorsze filmy Jackie Chana... A walki w tym filmie są tak żenujące, że nie wytrzymałem do końca filmu.

ocenił(a) film na 9
wik1992

Na końcu filmu są najlepsze walki :) Jakie według Ciebie filmy Jackie Chana są najlepsze?

simon3333

Najlepsze ? Będzie trudno, bo to jeden z trójki moich ulubionych aktorów ;] Ale postaram się coś wymienić ;]

Policyjna opowieść (wszystkie części)
Jackie Chan: Pierwsze uderzenie
Kowboj z Szanghaju
Rycerze z Szanghaju
Nowa policyjna opowieść
Zgadnij, kim jestem ?
Przyjemniaczek
Draka w Bronxie
Smoking
itd. ;]

I teraz moje dwa ulubione filmy z Chanem, które oglądałem już po kilka razy. Godziny Szczytu I i II. Najlepsze komedie sensacyjne, jakie w życiu widziałem ;]
Filmy z Jego udziałem kocham za genialny humor, który wprowadza i imponuje mi to, że mimo 50 na karku sam gra w scenach kaskaderskich ;] Który normalny aktor by się na to odważył ?

ps. Jackie najlepiej się sprawdza w duetach z innymi aktorami. Najpierw był Owen Wilson, a później Chris Tucker ;]

ocenił(a) film na 9
wik1992

Najlepsze filmy Jackie Chana to lata 70 i 80.

simon3333

Chyba według Ciebie... Filmy z udziałem Chana z tamtych tych lat (oprócz Powieści policyjnej) to kicz.

ocenił(a) film na 10
wik1992

Kicz to te jego familijne badziewia z ostatnich lat, również uważam, że jeśli chodzi o filmy sztuk walki to te z 70 lat wymiatają.

wik1992

Nie zgadzam się najlepsze Jackiego Chana to te z lat 70 i 80,w 90i ostatnich bywało już bardzo różnie,a te co wymieniłeś to w sporej części masówka dla białasów,a te najlepsze uważasz za słabe..sorry ale nie znasz się te z Szanghajem w tytule i Godziny szczytu to nędza jedne z najnudniejszych i najsłabszych w jakich zagrał..

szarit

Kim Ty w ogóle jesteś żeby mówić, że ktoś się nie zna ?
Ostatnio leciał Pijany Mistrz na TV4, zabrałem się do tego filmu chyba po raz 4 i znowu nie dotrwałem do końca. Kicz, kicz i jeszcze raz KICZ...

wik1992

Tak samo jak ty twierdzisz że niektóre wymienione przez ciebie są najlepsze(godziny szczytu obie części) tak samo ja mogę stwierdzić że nie znasz się ot twoje zdanie i moje zdanie..Kicz?jakby ktoś był złośliwy to mógłby stwierdzić i miałby rację że prawie wszystkie filmy z Jackie są kiczowate do bólu,bo nie ma w zasadzie w nich nic wartościowego,ciągła walka z korupcją i mafią ale stale przegrana,bo w następnym filmie znów walczy o to samo...a imponowanie samą sprawnością fizyczną,to trochę mało,bo nie on jeden taką ma...Na szczęście Jackie ma bogatą biografię aktorską i nie wszystkie jego filmy wyglądają tak samo,ale na złość tylko te najpopularniejsze co świadczy o miłości ludzi do kiczu...

szarit

Mówiąc kicz, mam na myśli np. choreografię walk, która w Pijanym... jest po prostu głupia i strasznie sztuczna, a nie to, że w każdym filmie walczy z mafią.

wik1992

Choreografia walk to kwestia gustu biorąc pod uwagę że jest ponad 60 różnych stylii kung fu,to część z nich może laikowi wydawać się dziwna czy głupia,ale styl pijanego człowieka czy małpy,są ,istnieją i nawet cieszą się dobra opinią i skutecznością w realnej walce...nawet jeżeli wydaje ci się to kiczowate czy głupie stąd wracam do konkluzji od której zaczęła się dyskusja po prostu nie znasz się...I nie chodzi mi o to by cię obrazić ale o stwierdzenie faktu nie znasz się na bogactwie kung fu i dla tego ci się nie podoba.

szarit

Uwielbiam filmy kung-fu i jeśli nie trenujesz tego stylu to znasz się pewnie tak samo jak Ja, czyli według Ciebie w ogóle ;]

wik1992

Kung fu owszem trenuję,ale żadnego z tych styli co wymieniłam,co nie znaczy że ich nie znam.Wiem na czym polegają zasady walki wg.danego stylu,i jakie są mniej więcej metody treningowe widziałam też sporo zdjęć i nie jeden pokaz danego stylu(także na żywo),a nie tylko aktorstwo filmowe,co czyni różnicę.
Aż dobrze że nie dają starych filmów z Chin ludowych lub rzadko co w latach 80królowały w naszych kinach,bo już widzę to narzekanie na choreografię...

ocenił(a) film na 9
wik1992

http://www.filmweb.pl/user/Rahabiel/blog/536768

ocenił(a) film na 8
simon3333

Jeżeli chodzi o Van Damma dodałbym jeszcze Quest z 1996r i o 10 lat starszy Bez Odwrotu. :)

ocenił(a) film na 7
simon3333

Jetem Li są prawie sam dobre filmy.

VolfinaDeVolf

Dobrze ze zauważasz to "prawie"bo filmów gdzie jest sztuka latania" też ma sporo na koncie...

ocenił(a) film na 9
simon3333

Zmieniam listę moich ulubionych,niektóre doszły,niektóre odeszły :)

Champion 2 i Champion 3 (że wcześniej tego nie widziałem)
Krwawy sport
Kickboxer
Wejście smoka
Ong bak
Pijany mistrz
Yip Man

Kolejność przypadkowa.

ocenił(a) film na 8
simon3333

Film rewelacyjny. Wszystkie trzy części są genialne.

ocenił(a) film na 9
simon3333

Jak dla mnie to filmik zasługuje na 9+, podobało mi się, że nie było za wiele "latania" i dziwnych ewolucji wbrew prawom fizyki. Ale bądźmy szczerzy do filmów Bruca lee im nadal daleko hohoho tak daleko.