Naprawdę kawał dobrego kina.Bardzo podobało mi się opanowanie i skromność Yip Mana.Sceny walki odegrane perfekcyjne.
Szkoda że takich filmów (tylko dobrych) jest bardzo mało.W sumie to będzie ich tylko około 10-15.
Zasłużone 9/10.
Van Damme :
Krwawy sport
Kickboxer
Lwie serce
Bruce Lee :
Wejście smoka
Droga smoka
Wściekłe pięści
Wielki szef
Tony Jaa :
Ong bak
Obrońca
Jet Li :
Nieustraszony
Dawno temu w Chinach
Jackie Chan (ten pan ma jeszcze dużo innych ale te wg. mnie najlepsze) :
Pijany mistrz
Legenda pijanego mistrza
Donnie Yen :
Yip Man
Yip Man 2
Wyszło 15 :)
Kiedyś zagłosowałeś w moim rankingu efektów specjalnych. Mam też na blogu ranking najlepszych pojedynków. Jak chcesz możesz oddać głosy. Walki karate, kung fu i inne style też są. Pozdrawiam i narka.
Racja, wszystkie świetne. Nie oglądałem jedynie Dawno temu w Chinach, skoro Ci się podobał to zapewne i mi się spodoba ^^
Jest jeszcze kilka fajnych ze sztukami walki, ale nie chce mi się wypisywać.
Pijany Mistrz i Legenda Pijanego Mistrza to najgorsze filmy Jackie Chana... A walki w tym filmie są tak żenujące, że nie wytrzymałem do końca filmu.
Na końcu filmu są najlepsze walki :) Jakie według Ciebie filmy Jackie Chana są najlepsze?
Najlepsze ? Będzie trudno, bo to jeden z trójki moich ulubionych aktorów ;] Ale postaram się coś wymienić ;]
Policyjna opowieść (wszystkie części)
Jackie Chan: Pierwsze uderzenie
Kowboj z Szanghaju
Rycerze z Szanghaju
Nowa policyjna opowieść
Zgadnij, kim jestem ?
Przyjemniaczek
Draka w Bronxie
Smoking
itd. ;]
I teraz moje dwa ulubione filmy z Chanem, które oglądałem już po kilka razy. Godziny Szczytu I i II. Najlepsze komedie sensacyjne, jakie w życiu widziałem ;]
Filmy z Jego udziałem kocham za genialny humor, który wprowadza i imponuje mi to, że mimo 50 na karku sam gra w scenach kaskaderskich ;] Który normalny aktor by się na to odważył ?
ps. Jackie najlepiej się sprawdza w duetach z innymi aktorami. Najpierw był Owen Wilson, a później Chris Tucker ;]
Chyba według Ciebie... Filmy z udziałem Chana z tamtych tych lat (oprócz Powieści policyjnej) to kicz.
Kicz to te jego familijne badziewia z ostatnich lat, również uważam, że jeśli chodzi o filmy sztuk walki to te z 70 lat wymiatają.
Nie zgadzam się najlepsze Jackiego Chana to te z lat 70 i 80,w 90i ostatnich bywało już bardzo różnie,a te co wymieniłeś to w sporej części masówka dla białasów,a te najlepsze uważasz za słabe..sorry ale nie znasz się te z Szanghajem w tytule i Godziny szczytu to nędza jedne z najnudniejszych i najsłabszych w jakich zagrał..
Kim Ty w ogóle jesteś żeby mówić, że ktoś się nie zna ?
Ostatnio leciał Pijany Mistrz na TV4, zabrałem się do tego filmu chyba po raz 4 i znowu nie dotrwałem do końca. Kicz, kicz i jeszcze raz KICZ...
Tak samo jak ty twierdzisz że niektóre wymienione przez ciebie są najlepsze(godziny szczytu obie części) tak samo ja mogę stwierdzić że nie znasz się ot twoje zdanie i moje zdanie..Kicz?jakby ktoś był złośliwy to mógłby stwierdzić i miałby rację że prawie wszystkie filmy z Jackie są kiczowate do bólu,bo nie ma w zasadzie w nich nic wartościowego,ciągła walka z korupcją i mafią ale stale przegrana,bo w następnym filmie znów walczy o to samo...a imponowanie samą sprawnością fizyczną,to trochę mało,bo nie on jeden taką ma...Na szczęście Jackie ma bogatą biografię aktorską i nie wszystkie jego filmy wyglądają tak samo,ale na złość tylko te najpopularniejsze co świadczy o miłości ludzi do kiczu...
Mówiąc kicz, mam na myśli np. choreografię walk, która w Pijanym... jest po prostu głupia i strasznie sztuczna, a nie to, że w każdym filmie walczy z mafią.
Choreografia walk to kwestia gustu biorąc pod uwagę że jest ponad 60 różnych stylii kung fu,to część z nich może laikowi wydawać się dziwna czy głupia,ale styl pijanego człowieka czy małpy,są ,istnieją i nawet cieszą się dobra opinią i skutecznością w realnej walce...nawet jeżeli wydaje ci się to kiczowate czy głupie stąd wracam do konkluzji od której zaczęła się dyskusja po prostu nie znasz się...I nie chodzi mi o to by cię obrazić ale o stwierdzenie faktu nie znasz się na bogactwie kung fu i dla tego ci się nie podoba.
Uwielbiam filmy kung-fu i jeśli nie trenujesz tego stylu to znasz się pewnie tak samo jak Ja, czyli według Ciebie w ogóle ;]
Kung fu owszem trenuję,ale żadnego z tych styli co wymieniłam,co nie znaczy że ich nie znam.Wiem na czym polegają zasady walki wg.danego stylu,i jakie są mniej więcej metody treningowe widziałam też sporo zdjęć i nie jeden pokaz danego stylu(także na żywo),a nie tylko aktorstwo filmowe,co czyni różnicę.
Aż dobrze że nie dają starych filmów z Chin ludowych lub rzadko co w latach 80królowały w naszych kinach,bo już widzę to narzekanie na choreografię...
Jeżeli chodzi o Van Damma dodałbym jeszcze Quest z 1996r i o 10 lat starszy Bez Odwrotu. :)
Zmieniam listę moich ulubionych,niektóre doszły,niektóre odeszły :)
Champion 2 i Champion 3 (że wcześniej tego nie widziałem)
Krwawy sport
Kickboxer
Wejście smoka
Ong bak
Pijany mistrz
Yip Man
Kolejność przypadkowa.