PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=481898}

Ip Man

Yip Man
2008
7,8 74 tys. ocen
7,8 10 1 73943
7,2 9 krytyków
Ip Man
powrót do forum filmu Ip Man

Najlepszy !

ocenił(a) film na 10

Świetna muzyka i scenografia, do tego to historia prawdziwa (choć domyślam się że mocno podkolorowana) i mało znana w naszym kraju - zdecydowanie najlepszy obraz kung-fu jaki widziałam. Myślę, że spodoba się każdemu, bo oprócz genialnych scen walki to też świetny dramat z elementami komedii na początku filmu.
PS Nie ma tu żadnych 200 metrowych skoków itp. jak w innych chińskich filmach typu "Dom Latających Sztyletów" prawdziwe kino akcji, takie jakie powinno być, czyli bez zbędnych efektów wizualnych i dźwiękowych. Intrygujący od początku do końca, wspaniałe połączenie różnych gatunków - po prostu majstersztyk. Koniecznie do obejrzenia ! ;)

3Grosze

Tak zgadam się w 100% a sceny walki... mogę oglądać godzinami, są takie jakie być powinny.
Ale jestem także zdanie że gdyby Yip Man nie nauczał Brusa Lee Wing Chun, to ten film nawet by nie powstał

ocenił(a) film na 10
Rafman

Jestem świeżo po seansie i nie wiem jak wyrazić słowami uczucia względem tego obrazu. Jakimś wielkim fanem tego rodzaju kina nie jestem, ale w tym wypadku cały film oglądałem z "otwartą gębą". Nie jestem krytykiem, nie potrafię rozbić filmu na elementy składowe i ich ocenić, wiem jednak, że to najlepsze kino jakie miałem zaszczyt oglądać od kilku lat.
Wciąż mam w głowie scenę walki z 10 przeciwnikami, nie zw względu na widowiskowość, ale gruby klimat które tam nie brakło, prawie sam czułem wściekłość jaka targała zazwyczaj spokojnym i opanowanym Ip Manem.
Jak dla mnie Nr1 ostanich lat