PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=481898}

Ip Man

Yip Man
2008
7,8 74 tys. ocen
7,8 10 1 73943
7,2 9 krytyków
Ip Man
powrót do forum filmu Ip Man

Nadużyciem jest twierdzenie że film oparto na biografii, gdyby nie to, gdyby ten film był kolejną chińską bajką o kug-fu byłoby dużo lepiej;)
Użyto prawdziwego nazwiska i to chyba jedyne co jest prawdziwe, poza tym fabuła to fikcja, a walki jak w typowej chińszczyźnie to całkowite sci-fi czy tam fantasy;)

soplic68

No co jak co ale walki były całkiem realne,w sumie to jeden z nielicznych chińskich filmów gdzie są aż tak realne.

szarit

Niektóre ewolucje budzą wątpliwości co do tego, czy zostałyby wykonane nawet przez mistrza w wing chun;) Jednak trzeba przyznać, że ogląda się to rewelacyjnie.

aleosohozi

No ale te ewolucje nie były aż tak nierealne jak chce założyciel tematu....

szarit

Autor wątku nie oglądał chyba np. "Przyczajonego tygrysa [...]":D

aleosohozi

I jeszcze paru innych chińskich filmów...

ocenił(a) film na 8
szarit

innymi słowy wszystko czego my sami nie umiemy zrobić z definicji jest efektem specjalnym ;p

ta3k

Nie wszystko,ale nie każdy jest kaskaderem a przy najmniej sprawny jak kaskader tu trzeba lat ciężkiego treningu fizycznego a zgódźmy się to nie jest coś co Polacy lubią robić najbardziej,siłowy to jeszcze ale akrobatyczno gimnastyczny?a to już jest problem... Pamiętajmy w Chinach,Hongkongu czy Tajlandii aktor roli nie dostanie jak nie będzie potrafił sam jej zagrać także fizycznie może na pomoc dostać najwyżej jakieś linki...czy ktoś z was oglądał Chocolate?Jeżeli nie to polecam na końcu filmu widać ile zdrowia kosztował ten film obsadę i że raczej kaskaderów do takich filmów oni nie zatrudniają...
http://www.filmweb.pl/film/Chocolate-2008-469513

ocenił(a) film na 7
szarit

Na szczęście obyło się bez latania, chociaż i tak niektóre rzeczy były po prostu niewykonalne.

VolfinaDeVolf

E tak źle wcale nie było..jak dla mnie wyglądały w miarę wiarygodnie i jednak do wykonania...

ocenił(a) film na 7
szarit

Te długotrwałe huragany pięści na pewno nie. Można to robić, ale krótko, bo inaczej się udusisz.

VolfinaDeVolf

Chyba nigdy w życiu nie trenowałaś Wing Chung wiec zakładam ze po prostu nie wiesz o czym piszesz...

ocenił(a) film na 7
szarit

Nie, chodzę tylko na aerobik.:> A to, co pokazano w filmie jest ,,trochę" ponad możliwościami człowieka, więc nie opowiadaj mi, że to taka betka.

VolfinaDeVolf

Ależ to jest realne,bo takie coś się trenuje.Ten "huragan ciosów"to jedno z najbardziej podstawowych ćwiczeń których uczysz się na pierwszym etapie treningu.Zdecydowanie przesadzasz z tym uduszeniem trzeba po prostu regularnie i systematycznie trenować i wiedzieć jak należy prawidłowo to ćwiczenie wykonywać a wtedy zdziwisz sie co potrafisz a co kiedyś wydawało ci się nierealne.

ocenił(a) film na 7
szarit

E tam, może nie trenuję Wing Chung, ale za to mam niejakie pojęcie o wydolności ludzkiego organizmu.:>

VolfinaDeVolf

Trening specjalistyczny różni się od treningu typu aerobik i to sporo.Ja nie mam problemu by wytrzymać taką serię ciosów z minutę(dłużej w sumie też nie) a w filmie te sceny nie trwały dłużej niż kilkanaście sekund.

ocenił(a) film na 7
szarit

Pewnie jesteś bardzo szczupła?

VolfinaDeVolf

Fakt jestem dość szczupła...ale mieszczę się w normie wagowej do mojego wzrostu tj.60kg na 169cm..

VolfinaDeVolf

Oczywiście że jest - koleżanka jak najbardziej dobrze prawi mój kuzyn ma 10 uczniowski najpier..jak młody bóg to jest tzw długi chain saw - czyli długie uderzenie łańcuchowe ...

soplic68

nie karmić trolla