PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=481898}

Ip Man

Yip Man
2008
7,8 74 tys. ocen
7,8 10 1 73943
7,2 9 krytyków
Ip Man
powrót do forum filmu Ip Man

Yip Man bardziej mi się podobał. Jeden z najlepszych filmów o sztukach walki i bardzo realistyczny w przeciwieństwie do nieustraszonego

ocenił(a) film na 9
bartox88

Bardzo mi się podobał; nadal się podoba ;p
:D

bartox88

Ostatnio oglądałem i rzeczywiście jeden z lepszych filmów z wschodnioazjatyckimi sztukami walki. Nie wiem, na ile w fabule jest prawdy historycznej, a na ile jest ona podkoloryzowana, ale ogląda się fajnie.

ocenił(a) film na 8
miotacz plomieni

Historyczne fakty się zgadzają.

miotacz plomieni

Fabuła jest lekko podkoloryzowana,a charakter i osobowość głównego bohatera jest "poprawiona i wyidealizowana",w obu częściach.

ocenił(a) film na 8
szarit

Fabuła rzeczywiście taka sobie, ale w jakim filmie o tej tematyce była inna? Znakomicie wyreżyserowane i realistycznie ukazane sceny walk. Zresztą choreografem był mały, gruby z super ciosem, więc nie ma się co dziwić. I w końcu obejrzałem film bez skakania po drzewach, wlatywania na dachy i powietrznych piruetów. ;)

sab1970

Choreografem może i był Sammo ale konsultantem był syn Yip mana i jeszcze paru wyższych rangą mistrzów od Wing Chun,to właśnie dla tego ten film ma realistyczne walki.W sumie seria filmów o Yip manie to jedyne filmy gdzie w rolach głównych gra Wing Chun no był jeszcze "Huragan ognia" z św.pamięci Brandonem Lee ale tam było więcej mieszaniny stylowej.I pewnie dla tego jest ten film tak popularny,wreszcie prawdziwe kung fu wg.stylu a nie wersja wu shu filmowo-sportowa.