PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=472258}
5,4 44 tys. ocen
5,4 10 1 43969
5,0 24 krytyków
Iron Sky
powrót do forum filmu Iron Sky

Rzadko zakładam tematy, rzadko komentuję filmy.
Tym razem jednak, muszę napisać parę słów.

Iron Sky to film dziwny! To najtrafniejsze określenie jakie przychodzi mi do głowy.
Mamy do czynienia z naprawdę głupią komedią (przynajmniej dla mnie była to momentami wyjątkowo męcząca papka) w której sporo jest kpin ze współczesnego świata, kilka ukrytych odniesień do filmów - legend a całość kończy się mocnym finałem, z dość poważnym przesłaniem.

Film w wielu momentach jest mocno niespójny, często brakuje też logiki. Wiem, wiem - w takiej konwencji nie jest to najważniejsze ale (bez zbędnego zagłębiania się w szczegóły) parę sytuacji mnie zmęczyło.
Co otrzymujemy w zamian?
Oprócz podanych na tacy żartów z nazistów i... amerykanów, ironię na temat socjalizmu, POPULIZMU czy utopijnych wizji świata. Tu prośbą do Was - prosze wytłumaczcie mi czemu z Sarah Palin zrobiono demokratkę skoro to republikanka? Mniejsza o to, może chodziło o populizm...
W dalszej części filmu oczywiście można się lekko uśmiechać widząc debaty United Nations i przede wszystkim zachowanie wysłanników Korei Północnej czy Finlandii.

Nazwiązania do innych filmów?
Przede wszystkim - i tu zakładam, że wiele osób to zauważyło - przemowa Fuhrera z Upadku (2004), przerobiona na dyskusję na temat kampanii wyborczej.
Prócz tego oczywiste nawiązanie do Dr Strangelove (1964) przy "Heil Hitler".
Temat mnie zaciekawił i podobno jest jeszcze kilka smaczków (min. zakończenie wzorowane na "2001: Odyseja kosmiczna" (1968) Kubricka) jednak ja zauważyłem jeszcze jeden, którego nie potrafię do niczego przyporządkować:
http://img854.imageshack.us/img854/4307/o7pv.png
Czy ktoś potrafi mi podpowiedzieć do jakiego film Sci-Fi nawiązuje te scena?

Reasumując, film mnie zaciekawił w kilku momentach, jednak płytkie żarty i brak logiki stanowią OLBRZYMIĄ wadę tego filmu. Gdyby udało się zachować umiar... pewnie mielibyśmy do czynienia z dość dobrą pozycją.

kukla

Kadr, który przedstawiłeś, możliwe że nawiązuje do jakiegoś konkretnego tytułu, aczkolwiek jest to bardzo popularne ujęcie w amerykańskim kinie sci-fi, zwłaszcza o najazdach zielonych ludków czy atakach wściekłych meteorytów :) (dawno nie widziałem usa-godzilli, ale tam chyba też takie ujęcie było, jak gad pierwszy raz wybrał się na przechadzkę po Manhattanie)

ocenił(a) film na 5
rolnik_sam_w_dolinie

Kadr rzeczywiście jest mocno związany z gatunkiem sci-fi. Mi jednak chodziło również o ruch kamery, czy nawet zachowanie aktorów - całą "scenę".
Możliwe, że takową znajdziemy w Godzilli, choć przyznam że liczyłem na jakieś ciekawsze odniesienia ;)

ocenił(a) film na 6
kukla

Mi to przypominało "Dzień Niepodległości"

ocenił(a) film na 5
Grigorij1982

W takim razie, to o ten film mi chodzi ;)
Też miałem mocne skojarzenia z "Dniem...", niestety bez możliwości zweryfikowania.