PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=472258}
5,4 44 tys. ocen
5,4 10 1 43969
5,0 24 krytyków
Iron Sky
powrót do forum filmu Iron Sky

Film w niecodzienny i dość brutalny sposób atakuje ludzką głupotę i naiwność. Na pierwszy rzut oka jest to parodia filmów sci-fi i akcji, jednak po głębszej refleksji widać pogardę dla ślepej ludzkiej wiary w propagandę władzy. Autorzy przedstawiają obłudę, zachłanność, egoizm i kłamstwa ludzi władzy. Na równi są postawione wszystkie kraje i narody, gdyż wszystkie pod piękną powierzchownością są tak samo zepsute. Myślę, że celowo sięgnięto do tak absurdalnego pomysłu jak naziści na księżycu, gdyż w takim zestawieniu to, w co wierzymy na co dzień powinno razić kontrastem. Jednak jak widać na filmie dominująca powszechnie wizja ogólnej sprawiedliwości, pokojowych dążeń mocarstw, współpracy międzynarodowej i wiary w spontanicznie demonstrowane "dobro" oraz "miłość" to takie same bajeczki.

ocenił(a) film na 2
harvald

Pomysł na film dobry, wykonanie koszmarne, koniec

ocenił(a) film na 5
harvald

"Na równi są postawione wszystkie kraje i narody"
Poza Finlandią ;]

ocenił(a) film na 8
latosinski_t

JAKĄ FINLANDIĄ?!
Statki kosmiczne (już mniejsza które) należały do Północnej Korei, które to zbudował Umiłowany Przywódca! Koniec kropka!

ocenił(a) film na 5
Oriflamme

Nieee. Przepraszam masz rację. Nie wysyłajcie mnie do obozu...

ocenił(a) film na 6
harvald

hmm, obejrzałem ten film wczoraj i ..............., nie wiem co powiedzieć, ma on cos głębszego w sobie, zgadzam się że trzeba głębszej refleksji, każdy naród w tym filmie został w sposób smieszny a zarazem prawdziwy, a ogólnie jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno idzie o kasę albo o władzę