PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=123861}

Istota doskonała

Perfect Creature
2006
5,3 3,0 tys. ocen
5,3 10 1 2983
4,5 2 krytyków
Istota doskonała
powrót do forum filmu Istota doskonała

... Pławi się w post matrixowskiej estetyce ,przez co skazuje się na niechęc co bardziej rozgarniętego widza. A szkoda...Szkoda bo film miał potencjał.Oczywiście potencjał został zmarnowany ,nie tylko przez formę etc ale tez przez skrócenie filmu (zapewne ze względów finansowych) do nędznej godziny i 25 minut.Potencjał tkwił głównie w tym że od strony fabularnej mamy doczynienia z dośc ciekawą i wcale nie tak wtórną steampunkową parafrazą Draculi.Na uwagę zasługują niezłe,chodź oszczędne dekoracje - widac że to skrajnie niski budżet miało ale od tej strony wychodzi obronna reką.Jednak w innych aspektach ,ech...Zamiast trzymac się jakiejś konkretnej,mniej rażącej atmosfery to niestety,niebezpiecznie wędruje to w jakies kosmosy które (chyba bo nie widziałem tego filmu) naśladują ten nieszczęsny Underworld.Ewentualnie może miał ambicje bycia czyms w okolicach Dark City,ale wyszło dużo,dużo gorzej....

Komu bym ten film polecił? Ciężka sprawa... Jesli lubisz wtórne ''zajefajne i klimatyczne'' produkcje dla nastoli to ten film ma szanse ci się spodobac.Ale w tłumie wyróżnia go chyba tylko steampunkowośc...niestety przycmiona przez matrixowskie odchody.I nawet jeśli lubisz współczesne mrygające jak zepsuty TV odmóżdżacze,to więcej niz 5 nie dasz.Taki film na raz.Smutne ci to czasy dla kina grozy.

3-5/10

ocenił(a) film na 8

Już gdzieś o tym wspominałem,ale napiszę raz jeszcze: Nie wydaje mi się żeby intencją twórców był nakręcenie filmu grozy( w tym gatunku Perfect Creature oczywiście się nie sprawdza).Dla mnie to raczej s-f rozgrywające się w alternatywnej rzeczywistości.Nie każdy film w którym pojawiają się wampiry od razu musi być horrorem np.Blade -film "superbohaterski",Underworld-gotyckie kino akcji.Niemądre jest zarzucanie tym filmom że nie straszą bo nie takie było ich zadanie.
"Perfect Creature" to oryginalny i klimatyczny chociaż nie pozbawiony wad film S-f ,a porównania do matrixa też wydają się być robione na siłę,już bliżej mu do "Dark City".

ocenił(a) film na 8
hellboyjr

Ps: a dla "nastoli" jest przeznaczony "Zmierzch" (też wampiry!).Na "Perfect creature" się wynudzą,mało efektów,brak humoru i nie gra Zack Efron czy inny dziwoląg...

użytkownik usunięty
hellboyjr

(dopiero teraz widzę twój koment)

Czyli wg ciebie to nie jest steampunkowa parafraza draculi? Więc co to jest?

po za tym od strony formy to jest tragicznie infantylny film.Właśnie post matrixowski.Nie porównuję tych filmów... mówię najzwyczajniej co to jest,nie podoba mi się ta tendencja i już.

''Dla mnie to raczej s-f rozgrywające się w alternatywnej rzeczywistości.''

Dokładnie to STEAMPUNK.

użytkownik usunięty

ps.Tutaj stemowośc jest tylko konwencją dla opowiedzenia znowu tej samej historii ... tak jak mówię parafraza Draculi.No trzeba byc ślepym, żeby tego nie dostrzec.

ocenił(a) film na 8

O to że film jest steampunkowy się nie sprzeczam bo to chyba oczywiste.Czy jest parafrazą Draculi?Być może,w takim razie wszystkie utwory literackie i filmowe z udziałem wampirów powstałe od ukazania się dzieła Stokera to parafrazy,ale chyba nikt o to nie będzie miał do twórców pretensji.Odniosłem się tylko do wypowiedzi Twojej i paru innych na tym forum,że to słabe kino grozy, a dla mnie to ewidentnie film grozy nie miał być.Najważniejsze jest to czy film utrafi w indywidualne gusta,w moje utrafił choć z pewnymi zastrzeżeniami.Bardzo lubię takie kino,jego matrixowość(przyjmijmy że jednak jest tu obecna} kompletnie mi nie przeszkadza,bardziej przeraża mnie obecna tendencja panująca w kinie wampirycznym reprezentowana przez wszystkie te Zmierzchy,Asystentów wampirów i tego pokroju ścierwa.

użytkownik usunięty
hellboyjr

Napisałem że to ''smutne czasy dla kina grozy''... ten film korzysta właśnie z powielania konwencji np hamer horrorów.Jasne że kino wampirze często z tego schematu korzysta.Najbezpieczniejszym stwierdzniem jest tu po prostu powiedzenie że to steampunk i tyle.Ale od odwołań nie uciekniemy.Kino grozy nie koniecznie musi przerażac.Kiedys np taki Kronos zabójca wampirów był ''horrorem wampirycznym'' przedstawionym w schematach kina płaszcza i szpady/przygodowego.Ale dalej pozostawał horrorem na jakimś poziomie.

dla mnie ten film to scierwo ..ale nikt mnie nie zmusza do tego żeby mi sie podobało tak samo jak nikt ciebie nie zmusza żeby ci się nie podobało.Pewnie kumasz o czym mówię.Ale oczywiscie musze od razu zaznaczyc ze nie przepadam za współczesnym kinem.Ale zdrugiej strony musisz przyznac że to co wymieniam w pierwszej notce nie jest bezpodstawne...

Aha, to jeśli ktoś ogląda filmy, które Tobie się podobają, to jest rozgarnięty, a jeśli przeciwnie, to jest, to głupi nastolatek? Bardzo ograniczone i samolubne podejście. Typowe dla współczesnego chama-egoisty.
nie rozumiem takich ludzi jak Ty, z poczuciem wyższości. Żebyś, to chociaż miał jakiś powód... A tu gust filmowy... To jest poniżej poziomu nastolatka. Niestety do patologi się nie zaliczasz, ponieważ we współczesnym Świecie, to Was jest większość. I kto mi powie, że liberalizm, to tolerancja?

użytkownik usunięty
arrowman

" Żebyś, to chociaż miał jakiś powód... A tu gust filmowy... "

Stary , ty masz 300 na 10 ocenione - jesteś podczłowiekiem:)

Heh. Na prawdę Twoje oceny na filmweb wyrażają w pełni Twój gust? Jeśli tak, to współczuję. Ocenianie czyjegoś gustu na podstawie(dla niektórych, np. mnie) nic nie znaczących ocen na jakimś serwisie o filmach jest na prawdę żałosne, bardziej żałosne od:
"jesteś podczłowiekiem:)"
Dopóki w tym kraju są ludzie takiego pokroju jak Ty, pospolite chamy, dopóty będzie, to zdziczały kraj. Niestety, kulturalnie, to mogę sobie porozmawiać na forum gdzie jest kilkanaście osób, a większość to znajomi z rzeczywistości. Szkoda, fatalnie, to świadczy o naszym społeczeństwie. A co będzie jak tacy jak Ty dorosną? Może tego nie dożyję, nie chciałbym patrzeć przez okno jak na ulicy ludzie się wzajemnie zarzynają, bo jednemu się film podobał, a innemu nie... Żałosne...

P.S. Naucz się czytać liczby, 93 to nie 300.
"dla mnie ten film to scierwo"
"Pewnie kumasz o czym mówię"
"Jesli lubisz wtórne ''zajefajne i klimatyczne'' produkcje dla nastoli to ten film ma szanse ci się spodobac."
"niestety przycmiona przez matrixowskie odchody"
Przeczytaj, to co piszesz. Może, tego nie robisz po napisaniu postu. Dla człowieka stabilnego emocjonalnie i umysłowo jest, to sporo poniżej przyzwoitości. Nie pisząc już o polskich znakach... Jak tak nie lubisz polskiego, to pisz w innym języku, a nie tej "atrapie", którą używasz.

użytkownik usunięty
arrowman

" pospolite chamy"

Hahahahaha. Tary. Jesteś podczłowiekiem :).

"nic nie znaczących ocen"

Powiedz mi co oglądasz a powiem ci kim jesteś.

"Przeczytaj, to co piszesz. Może, tego nie robisz po napisaniu postu. Dla człowieka stabilnego emocjonalnie i umysłowo jest, to sporo poniżej przyzwoitości."

lol ty jesteś stabilny umysłowo tak jak te wszystkie bździągwy z multipleksów. Jesteś podczłowiekiem , hamburgerem i gównem. Niczym więcej . Nara :). I tak piszę 100 razy lepiej od ciebie bo pisze merytorycznie , znam się na czymś i mam cos do przekazania. Czy zrobie przy tym 100 błędów czy napiszę ą, ę to nei ma najmniejszego znaczenia.

Płyń smieciu.

użytkownik usunięty

" zdziczały kraj" tworzą takie niewrażliwe na sztukę dzikusy jak TY.

użytkownik usunięty

" Żebyś, to chociaż miał jakiś powód... A tu gust filmowy... "

To jest portal filmowy. Spierdalaj na jakieś prawicowe forum marudzić jacy to ludzie są źli a jakie Brejvhart fajne. Dla mnie jesteś robakiem.

Eh... dziecko. Łatwo Cię wyprowadzić z równowagi. Za, to Ty rozbawiasz innych:
"" zdziczały kraj" tworzą takie niewrażliwe na sztukę dzikusy jak TY."
Hahaha...
"Spierdalaj na jakieś prawicowe forum... "
Ty jesteś jakimś "znawcą sztuki"? Hmm... Obyśmy się nigdy takich nie doczekali, bo w filharmoniach będą występy dawać Peja, Doda i reszta im podobnych.
Dobra, dosyć się już naplułeś. Gdyby, to nie był Twój wątek, to nie rozmawiałbym z Tobą, ale już wystarczy. Dosyć chamstwa pokazałeś, jeśli to Ci oczu nie otworzyło, to chyba przez forum nie da rady Ci pomóc.
Żegnaj.. Rodaku.

użytkownik usunięty
arrowman

"Ty jesteś jakimś "znawcą sztuki"? Hmm... Obyśmy się nigdy takich nie doczekali, bo w filharmoniach będą występy dawać Peja, Doda i reszta im podobnych."

Po za tym , wcale mnie z równowagi nie wyprowadziłeś, ja po prostu gardzę takimi jak ty... zastanów się nad sobą i pomyśl 2 x nim skoczysz do kogoś , bo jesteś żrącym polsatowy kał pół mózgiem .