PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6531}
7,9 284 tys. ocen
7,9 10 1 283952
7,6 46 krytyków
Jak rozpętałem drugą wojnę światową
powrót do forum filmu Jak rozpętałem drugą wojnę światową

Jeżeli ktoś ma wiedzę gdzie kupić lub... proszę o info.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam

P.S.

Film wspaniały!!!

DanteXXI

Niestety na dvd wyszła wersja wyłącznie koloryzowana.
Czarno-białą wersję można znaleźć jedynie na starych wydaniach vhs..

Ewentualnie samemu takową wykonać :)
Wystarczy podczas projekcji filmu zmniejszyć nasycenie koloru i mamy film czarno biały :)

ocenił(a) film na 7
rolnik_sam_w_dolinie

Wersja barwna ma tę zaletę, iż - przy okazji jej wykonywania - dokonano też komputerowej obróbki obrazu. Wersja czarno-biała chyba nigdy nie przeszła podobnego zabiegu. Gdyby telewizja puściła w tak zwanym telekinie jedną z tych kopii, jakie zachowały się na klasycznej taśmie filmowej, to obraz byłby pełen różnych mniejszych oraz większych uszkodzeń. Dźwięk także byłby daleki od doskonałości.

Dla porównania, obejrzyj sobie pokolorowaną w Ameryce (czyli także z poprawionym obrazem i dźwiękiem) wersję "Samych swoich" a następnie drugą część trylogii o Kargulach, czyli "Nie ma mocnych".

DanteXXI

Odtwarzacze DVD oraz telewizory często oferują wybranie opcji koloru.

użytkownik usunięty
DanteXXI

Jeśli ktoś dysponuje dobrą kopią divx lub oryginałem na dvd w kolorze, może dokonać rekompresji do wersji czarno-białej (np. za pomocą Vistual Dub). Nie wiem, czy efekt końcowy będzie taki sam, jak w wypadku oryginalnej kopii cz-b, bo przy koloryzacji prawdopodobnie cyfrowo "grzebano" przy jasności. Poza tym "czarnobiałość" oryginału jest umowna - nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się ,że oryginał był lekko nasycony "niebieskością".

BTW: Pokoloryzowanie "Samych swoich" uważam za zbrodnię :)

ocenił(a) film na 7

Skoro pokolorowanie Karguli i Pawlaków uważasz za zbrodnię, to miej na uwadze, że popełnił ją na swym dziele sam reżyser, pan Sylwester Chęciński.
Czy dokonana przy okazji poprawa jakości obrazu, elektroniczne usunięcie z ekranu różnych nawarstwionych "śmieci" - to także zbrodnia?