PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6531}
7,9 284 tys. ocen
7,9 10 1 283952
7,6 46 krytyków
Jak rozpętałem drugą wojnę światową
powrót do forum filmu Jak rozpętałem drugą wojnę światową

Film oparty na ksiażce "Przygody kanoniera Dolasa", czytałem, ale niewiele pamiętam, wiem, że była tam miłosć w tle i powstanie warszawskie, było też jak wylądował na spadochronie na terenie szpitala psychiatrycznego, tylko tyle, wypadło z głowy.
Marian Kociniak i liczni aktorzy drugoplanowi, ale jacy! Emil Karewicz kopiujący siebie ze "Stawki większej niż życie", Zdzisław Kuźniar jako Jugosławiański kapitan (Serb czy Chorwat? chyba Serb bo ci walczyli z Niemcami), Wacław Kowalski jako Polak w mundurze żołnierza legii cudzoziemskiej, Kazimierz Rudzki jako flegmatyczny brytyjski oficer, Zygmunt Zintel jako zakonnik i Wirgiliusz Gryń jako partyzant, a przedtem towarzysz Franka w obozie jenieckim.
Poza polskim słyszymy-niemiecki (bez nich wojna to jak Hamlet bez Hamleta), serbskochorwacki, francuski, włoski, nie jestem pewien czy nie grecki, ale może ze względu na sytuacje na Helladzie ja usłyszałem i ten język, rosyjski, brakuje tu jeszcze 3 aktorów 2 wojny światowej-Chiny,USA czy Japonia, ale niewiele mieliśmy z nimi wspólnego.
Film jest klasyką, legendą, a pokolorowany staje się jeszcze bardziej atrakcyjny i to nie tylko dla 30-latków, mam nadzieje, że będzie nawet za 20 lat oglądany.