PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6531}
7,9 284 tys. ocen
7,9 10 1 283952
7,6 46 krytyków
Jak rozpętałem drugą wojnę światową
powrót do forum filmu Jak rozpętałem drugą wojnę światową

daltoniści

ocenił(a) film na 10

To, że kolorują - to już trudno. Ale dlaczego sobie do tego nie wezmą jakichś konsultantów?! Zawsze, ilekroć widzę tę nieszczęsną wersję robioną flamastrem dostaję ataku śmiechu przy scenie, gdy Dolas trafia do jugosłowiańskiej placówki granicznej. Ja wiem, że tego państwa już dawno nie ma, ale można zajrzeć do starej encyklopedii i sprawdzić, że flaga Jugosławii była czerwono biało granatowa, a nie czerwono biało z i e l o n a - jak domalował jakiś domorosły Matejko! Na pocieszenie dodam, że stary scenograf też się rąbnął w detalu, bo na rzeczonej fladze wisi portret nie tego króla co potrzeba. Powinien na nim widnieć Piotr II - tymczasem mamy jego ojca, Aleksandra I, nieżyjącego już dobre 7 lat. No i nieszczęsne kepi kapitana Legii - jak mógł mieć niebieskie (lotnicze?!) i to z białym denkiem do zielonego munduru polowego?! Zabierzcie tym ludziom kredki i tak jak najszybciej, bo przemalują Chaplinowi wąsik na rudo!

rozwoj

kolego to jest fil z 69 roku wiec wyluzuj troche:)

ocenił(a) film na 8
zywezloto

co za bzdury? Co ma fakt, ze film jest z 1969 roku do tego , ze zostal pokolorowany??? Kolega zakladajac watek ma racje, bo za tego byka odpowiedzialna jest ekipa sprzed paru lat kolorujaca film a nie spred 40 film krecaca. I wychodzi na to, ze nazywamy Amerykanow ignorantami a sami nie jestesmy lepsi...

rozwoj

Wtedy producenci nie sądzili, że ich film będzie skoloryzowany w przyszlosci dlatego specjalnie nie przejmowali się tym jaki kolor użyją skoro i tak film jest czarno-bialy :D Nieważne czy to jest zielony, niebieski czy sraczkowaty - w czarno-bialej wersji te kolory sa do siebie i tak podobne :P

Gh0st

Najgorsze jest to w kolorowej wersji jak ja puszczają w TV to obraz jest rozciągnięty w pionie - no cóż mój stary Otake nie ma funkcji "panoramicznego obrazu" :)) Co za debile tam siedzą w reżyserce (lub gdziekolwiek indziej)

rozwoj

Gdy dowiedzialem sie, ze pokolorowali i ten film, to tez najpierw sie zniechecilem... Nie zwarzajac na oczywiste sceny, gdzie jest to widoczne (np. na poczatku - przy pociagach - jeden ma taka czerwona czapke -> jakos to nie pasuje), musze jednak przyznac, ze nie jest tak zle... Osobiscie uwazam, ze nawet jakby teraz "wiecej widac" niz w pierwotnej wersji czarno-bialej. A ze popelnili blad z flaga, na to nawet nie zwrocilem uwagi! Trza bedzie obejrzec to jeszcze raz :)

rozwoj

Dopiero pierwszy raz oglądałam ten film, od razu w wersji kolorowej. I na początku myślałam, że on na Węgrzech jest, bo mi tak flaga kolorystycznie pasowała. Dopiero potem wyjaśniło się, że to Jugosławia. Rzeczywiście mogliby się bardziej postarać i takich błędów przy kolorowaniu nie robić...