PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6531}
7,9 284 tys. ocen
7,9 10 1 283952
7,6 46 krytyków
Jak rozpętałem drugą wojnę światową
powrót do forum filmu Jak rozpętałem drugą wojnę światową

tylko szkoda że popsuli film tym kolorem. ja wolę czarnobiały. tak samo zniszczyli casablankę czy sami swoi.

ocenił(a) film na 8
zabok7

O co ci chodzi? Film ten w kolorze ogląda się znacznie lepiej, wydaję się bardziej żywy i dynamiczny, po prostu naturalny. Świat przecież każdy widzi w kolorach.

ocenił(a) film na 9
Levanter

Chyba, że jest się daltonistą.....

Lecz autor tematu ma rację. Niektóre filmy lepiej nie kolorować.

ocenił(a) film na 8
OldSchoolowiec

A dla mnie to jest jakieś dziwne zboczenie fanatyków czarno - białego klimatu. Co z tego, że dodali kolory jak i tak film na tym nie stracił? Nawet lepiej, zgadzam się z Levanterem.

_Pablos_

Ja też uważam, że ukolorowane filmy są lepsze. Nie rozumiem, co ludzie widzą w czarno-białym kolorze. Sami swoi też lepsi są kolorowi, a o casablance się nie wypowiadam, bo jej nie oglądałem.

ocenił(a) film na 10
Levanter

może jeszcze do niemych filmów dograjmy głosy aktorów, będzie naturalniej, bo każdy przecież słyszy co normalnie ludzie mówią

To właśnie taka argumentacja.

Ale akurat [WYJĄTKOWO] temu filmowi kolor nie zaszkodził. Rzadko takie coś się zdarza :) . Może dlatego że dzięki kolorowi może się kojarzyć z "Wielką Ucieczką", a może to dzięki pięknym filmowym pejzażom (niesamowicie wygląda teraz polska wieś w 3 częśći)

ocenił(a) film na 10
zabok7

no tu masz rację, takie filmy mają swój urok, nie powinno się ich ruszać, czarno biała wersja jest sto razy lepsza, w pełni oddaje klimat tamtych czasów :)

ocenił(a) film na 8
Blue_Angel

Zależy od filmu. Niektórych filmów, a zwłaszcza tych b.dawnych nie powinno się tykać. Choć ja uważam, że kolorowa wersja JR2WS jest lepsza, to np. Casablanka nie powinna być kolorowa. Jeżeli większości widzów podoba się clasyczna (b-c) to won z łapami od filmu ;)

użytkownik usunięty
zabok7

co kto lubi, nikt przecież nie każe nikomu oglądać kolorowych wersji