PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 329 tys. ocen
7,8 10 1 328948
7,1 81 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

4/10

ocenił(a) film na 4

Jestem poprostu oszolomiony ocena i iloscia oscarow. Poprostu kolejny film ,ktory uswiadamia
mnie jak nic nie znaczaca nagroda jest oscar. Tylko dlatego , ze mial tyle nominacji i oscarow,
odrazu ma wysoka ocene na filmwebie ( na filmwebie liczy sie popularnosc a nie dobre kino). Film
byl tak przecietny a momentami nudny , ze nie bylem pewny czy ogladam wlasnie ten oscarowy film.
Oczywiscie watek Polski przeklamany i zalosny , dobrze wiemy jaka byla historia z brytolami i jak
wygladala ich pomoc. Generalnie 4/10 moze gdyby nie oczekiwania to wystawilbym 5 ale ilosc
''nagrod'' zobowiazuje.

ocenił(a) film na 1
BriT

to i tak 4 to wysoko nw za co w ogole te 4 dales ale mniejsza

BriT

dokładnie film poprostu jest nudny, flaki z olejem i tyle, dla mnie ocena chyba też wywindowana za sprawą tych oskarów ale cóż....

BriT

2 lata temu dałam 7, bo był nawet nawet, ale ostatnio leciał w tv, więc postanowiłam obejrzeć drugi raz, tym razem z rodzinką... wszyscy zasnęli. Zmieniam na 5, chociaż i tak wysoko, byłoby 4 ale +1 dla Colina :)

ocenił(a) film na 5
BriT

Film o gościu, który się jąka hahaha. Śmieszne

ocenił(a) film na 9
deliriumx

co w tym smiesznego???!!!
sam sie kiedys jakalem,to jest straszna rzecz,nie zycze tego nikomu,nawet Tobie.
naszczescie udalo mi sie z tego wyjsc!
jak nie rozumiesz a nie rozumiesz to sie nie wypowiadaj
wiecej pokory i zrozumienia bo jakanie moze spotkac czlowieka w kazdym wieku,np.po strasznym wystraszeniu sie czegos wiec uwazaj...
a film jest piekny!

ocenił(a) film na 5
kinofankrk

Nie chodzi mi o to, że jąkanie się jest śmieszne, bo ja sama czasami się jąkam. Chodzi mi o to, że ten film jest "śmieszny".

ocenił(a) film na 8
BriT

Może jesteście za głupi (bez urazy) by zrozumieć przesłanie tego filmu?
Film genialny sam w sobie, od scenariusza po grę aktorską.

PS. Kto mi wręczy w nagrodę Gold Shovel'a ?

ocenił(a) film na 7
Ciarkazz

Proszę o wyjawienie tego genialnego, trudnego do dostrzeżenia przesłania. Bo o ile nie zgadzam się z oceną Twoich poprzedników, gdyż uważam film za dobrą produkcję, to akurat sądzę, iż jest on dość prosty, jeżeli chodzi o wydźwięk i łatwy do zrozumienia, gdyż wszystko jest ukazane dość otwarcie (żeby nie powiedzieć, że na tacy). Tak więc oskarżanie o głupotę pod tym filmem uważam raczej za nieco zbyteczne.

Już pomijam to, że argumenty typu "nie zrozumiałeś filmu" są jednymi z najbardziej prostackich i zazwyczaj niestety niesprawiedliwych...

Ciarkazz

O tak i to pisze człowiek który ocenił Transformers i Transformers -Zemsta Upadłych na 10 (oba filmy) Gratuluję "gustu" :D.Film jest nudny i do dupy,jedynym plusem jest scenografia.........Nie pisz proszę że to jest ambitne i wspaniałe kino bo chyba nie wiesz o czym prawisz.Chcesz zobaczyć arcydzieła??zobacz Idi I Smotri,Straż Przyboczna,Ścieżki Chwały ale ten film o jąkale królu nei zasługuje na oscara !! ,i na pewno nie zasługuje na tak wysokie oceny ,ale cóż prosty lud ocenia wysoko bo to trendy skoro film ma oscara to muszę dać 9-10 i być światowcem.

ocenił(a) film na 8
Papermonster

Tak, kolego oceniam Transformersów na 10* nie za względu na fabułę lecz to co ja uwielbiam i szanuję czyli efekty wizualne, jeżeli jakiś film ma genialne efekty filmowy typu Transformers, Avatar, Pacific Rim to zasługuje na minimum 8* ode mnie.
Jeżeli ma to + genialną fabułę (w moim guście) to dodaję do ulubionych (chodź nie zawsze) nie cenię sobie za bardzo gatunków filmowych tj. Thriller, Dramat, oraz filmów poniżej roku produkcji 1990 to nie są filmy które szczególnie sobie cenię bo po prostu są nie w moim guście i tyle.

Ps. I o gustach się podobno nie dyskutuje.

ocenił(a) film na 5
Ciarkazz

To ty powiedziałeś że jesteśmy "za głupi (bez urazy)", a teraz pitolisz o gustach. Naświetl trochę geniusz tego filmu bo ja jakoś go nie dostrzegłem... (w transformerach i avatarze z resztą też, ale nie będe wymagał zbyt wiele).

użytkownik usunięty
BriT

Film jest świetnie nagrany, przyjemnie się go ogląda. Fakt, nie jest to kino akcji, a jak wiemy, niektórych satysfakcjonuje tylko lamie po mordzie. W dodatku przedstawia trochę historii i przybliża nam obraz najpopularniejszej rodziny królewskiej na świecie.
Nie jest to film, który ma nas rozerwać, a pokazać kawałek historii.

Przeważnie nie oceniam tak wysoko tego typu filmów, ale według mnie jest on na prawdę bardzo dobry.

ocenił(a) film na 5

No fajną pokazują światu historie, jak to Angole bohatersko ruszają nam na pomoc.

BriT

Nudny ten film był :) Spodziewałem się czegoś lepszego.Polski wątek mnie mocno rozbawił:D Ahhh... ci angole tacy mili i braterscy.

ocenił(a) film na 4
BriT

Jedno słowo ciśnie mi się na usta - ZAWÓD! Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek zawiodła się aż tak na całym filmie, fabule, scenografii, grze aktorów (przecież wspaniałych!) i nagradzających. Pies lizał Oscary ale BAFTA??? Kto tam w jury zasiadał? Maliny się za to należą :|

ocenił(a) film na 9
BriT

Co do "wątku polskiego" (sic!). Jak to było w filmie? Najpierw wielu polityków (ba, nawet król!) nie wierzyło, że dojdzie do wojny, tylko Churchill był tego pewien. Kiedy zaatakowano Polskę, Wielka Brytania wypowiedziała III Rzeszy wojnę, król przemówił do narodu i rozpoczęto mobilizację.

Jak było w rzeczywistości? Najpierw wielu polityków (ba, nawet król!) nie wierzyło, że dojdzie do wojny, tylko Churchill był tego pewien. Kiedy zaatakowano Polskę, Wielka Brytania wypowiedziała III Rzeszy wojnę, król przemówił do narodu i rozpoczęto mobilizację.

Ja wiem, że nasz polski egocentryzm wymaga wieszania psów na państwach zachodnich za każdym razem, gdy pojawia się temat września '39 roku, ale prawda jest taka, że ten film nie daje ku temu najmniejszych powodów, bo dotyczy tylko okresu przedwojennego plus kilku dni września.

Po prostu pokazujesz, jak bardzo niezdolny jesteś do obiektywnej oceny filmu, bez uprzedzeń. Cóż, pewnie powinniśmy się cieszyć, że nie oceniasz każdej brytyjskiej produkcji na 1 w ramach zemsty za "zdradę".

ocenił(a) film na 2
Agarwaen_

To czy wierzyli czy też nie nie zmienia faktu że rzucili słowa na wiatr zarówno Francja jak i Wielka Brytania :P Patrzyli spokojnie jak nas niszczą ci których sami dofinansowywali i pozwalali na mobilizację. W tym filmie jasno jest pokazany usprawiedliwiająca historyjka brytoli naszym kosztem jak zwykle.

ocenił(a) film na 1
BriT

Zgadzam się, strata czasu.... film gniot..

użytkownik usunięty
BriT

Kolejna osoba burzy się oceną filmu na filwebie, to zaczyna być śmieszne i smutne zarazem. XD

BriT

Film brutalnie nudny. Nie dotrwałem do końca.