PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 329 tys. ocen
7,8 10 1 328836
7,1 81 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

dostało już tyle nagród i wyróżnień... Czeka jeszcze na te najważniejsze w filmowym świecie, czyli Oscary jest tak naprawdę filmem w mojej ogólnej ocenie dobry, ale nie rewelacyjnym. Pretendet do zdobycia 12 (!!!!) statuetek Akademii nie wyróżnia się na tyle, aby w ogólnej opinii robić z nie go najlepszy obraz minionego roku... Sama historia przedstawiona w sposób zręczny i pomysłowy. Nieprzeciętna strona audiowizualna filmu. W kwestii aktorstwa, nikt nie powinien mieć wątpliwości, że Geoffrey Rush jest filarem tej historii. Colin Firth pozostaje tak jakby dla mnie w cieniu, choć jego gra emocji w trakcie scen przemówień była jedną z najlepszych 'ingrediencji" aktorskiego kunsztu, na którym opiera się cały film. Trzeba jeszcze zaznaczyć, iż dialogi są mocną stroną filmu, a z drugiej strony jest ich za dużo. Nie pozwala to do końca widzowi skupić się na tym co w tym filmie moim zdaniem najważniejsze, czyli gestykulacji, mimice i ogólnemu zachowaniu głównych bohaterów oraz obrazowej ocenie osób trzecich księcia Jorku. Film poruszający, bawiący... Zmuszający w pewnych momentach do refleksji nad samym sobą ...Ale najlepszym filmem roku to on według mojej opinii nie jest.