PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 329 tys. ocen
7,8 10 1 328854
7,1 81 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

Film zdecydowałem się obejrzeć można rzec przez przypadek. Myślałem, że nie przypadnie mi do gustu. Spotkałem się też nieprzychylnymi recenzjami czy to w internecie czy od znajomych. Jednak film bardzo miło mnie zaskoczył! Nie jest to kolejny wysokobudżetowy obraz z dużą ilością efektów specjalnych. Jak ktoś trafnie napisał-to nie jest film dla każdego (nie żebym się jakoś wywyższał i zaliczał do grona "oświeconych"). W filmie widzimy zakompleksionego księcia, którego przerażą myśl o przejęciu władzy. Cały obraz jest bardzo specyficzny-powolny, mało dynamiczny, ale przynajmniej w moim odczuciu, wciągający. Gra aktorska jest wyśmienita! Postaci odgrywane są naprawdę wiarygodnie, z łatwością zaskarbiają sobie naszą sympatię. A wszystko okraszone znakomitą muzyką. Podsumowując: nie wiem czy film zasługuje na tyle wyróżnień na różnych festiwalach, ale na pewno nie żałuję czasu, poświęconego na jego obejrzenie. Duży + !

ocenił(a) film na 7
marek94

zgadzam sie, miałem podobne odczucia i obawy:) dodam do tego fajną scenografię, grę światłem i klimat. i mimo że akcja nie pędzi to faktycznie wciąga, intrygująca historia- nie wiedziałem że obecna Elżbieta miała takiego fajnego starszego, świetnie skrojonego przez Collina, w ogóle gra aktorska to mistrzostwo. ogólnie bardzo dobry film godny polecenia:)