PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 330 tys. ocen
7,8 10 1 329567
7,2 65 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

Nie genialny, ale bardzo dobry ;) Ogólnie jako studentka filologii angielskiej jestem zafascynowana historią Anglii i obejrzę wszystko, co tylko jest z tym związane ;) Oprócz tego piękny brytyjski akcent, tzw RP- received pronunciation- nawet moja pani magister od fonetyki jest zachwycona! Ja teeeeeż! Ciekawy obraz, szczerze mówiąc nie wiedziałam, że Grzegorz VI miał wadę wymowy. Tak więc przy okazji dowiedziałam się czegoś nowego ;) Colin Firth.... bezkonkurencyjny! Właśnie w takich produkcjach aktorzy udowadniają swój talent;p Firth jak najbardziej podołał. Trochę Helena Bonham Carter mi nie pasowała do roli królowej - raczej kojarzę ją z demonicznymi postaciami w filmach Tima Burtona. Jednak tym swoim RP nadrobiła ;) Hmm nie wiem, czy zasługuje na tyle Oscarów, ale na pewno jest warty obejrzenia. Polecam!

ocenił(a) film na 4
malinaa_filmaniak

cudze chwalicie a swojego nie znacie

lions

historia Polski fakt, nie pociąga mnie tak bardzo jak Anglii, ale to nie znaczy, że jej nie znam przynajmniej w jakimś podstawowym zarysie... nie widzę nic złego w fascynacji na innymi kulturami... i chwaleniu cudzego.