PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546931}
7,1 45 tys. ocen
7,1 10 1 45288
6,3 22 krytyków
Jane Eyre
powrót do forum filmu Jane Eyre

ta ekranizacja jest zaskakująco dobra. Bardzo dobrze skrojony scenariusz, przystojny Rochester, nawet Mia Wasikowska mi się podobała, tutaj jej hm "oszczędna" gra aktorska się sprawdziła. Co jednak jest perełką w tym filmie to zdjęcia, świetne operacje światłem, krajobrazy przez co obraz jest jakby eteryczny i ulotny. Piękny. Po prostu.

ocenił(a) film na 8
izadora6

Serial z 2006 roku był bardziej klimatyczny. Zauważyłam, że zarówno w formie serialu jak i filmu pominięto kwestię pokrewieństwa Jane z St John'em i jego siostrami, zresztą słusznie, dzisiaj wydaję się to naiwne. A co do zdjęć to rzeczywiście niezwykłe.

Barrette

W serialu jest bardzo wyrażnie powiedziane, że Jane jest kuzynką St. Johna. W filmie rzeczywiście brakuje tej informacji. Zresztą według mnie, w tej produkcji, pominięto wiele kluczowych momentów i postacji. Ale zgadzam się,że zdjęcia były świetne. Scieżka dzwiękowa z serialu bardziej do mnie przemiawia, niz ta z Jane Eyre 2011

ocenił(a) film na 8
karellia11

A zakończenie serialu? Ten landszaft na końcu? Katastrofa.

czekina

Wiesz, dla mnie zakończenie serialu, te kilka minut ,to takie mrugnięcie okiem do widza przez Susannę White i Sandy Welch .

A jednocześnie ten "landszaft" jest klamrą spinającą początek serialu, ze sceną malowania obrazu rodziny Reedów, z którego została wykluczona mała Jane, z końcem, gdzie już dorosła Jane Eyre zajmuje miejsce pośrodku obrazka ze wszystkim najbliższymi jej sercu. Przesłodzone, ale jakże urocze:)