PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546931}
7,1 45 tys. ocen
7,1 10 1 45288
6,3 22 krytyków
Jane Eyre
powrót do forum filmu Jane Eyre

Film oddaje klimat Anglii tamtych czasów.Nie wiem też,czy adaptacja jest lepsza od książki,czy odwrotnie ,gdyż nie czytałam owej książki.Dodam ,iż muzyka Dario Marianelliego ,która przewodzi w filmie jest boska,mnie przypomina muzykę z filmu "Lawendowe wzgórza"-(w tymże filmie gra także) Judi Dench.

ocenił(a) film na 5
dominika_gogolek

Może jakbyś przeczytała książkę, zmieniałabyś zdanie. Książka nieporównywalnie lepsza.

ocenił(a) film na 8
Werniem

Książki w większości przypadków są lepsze, bo możemy sobie sami wszystko zwizualizować. Film to subiektywna wersja reżysera/twórców filmu. Może się podobać lub nie, ja uważam, że ta wersja jest rewelacyjna. Całkiem niedawno oglądałam poprzednią i po prostu nie ma porównania.

ocenił(a) film na 7
czekina

Zgadzam się. Jestem pod dużym wrażeniem, szczególnie aktorskich kreacji, ale też pracy autora scenariusza i reżysera. Sama książka może nie jest jeszcze ramotą, jednak pisząc delikatnie, pewne fabularne jak i stylistyczne zabiegi nieco się postarzały. Film natomiast ma całkiem świeży przekaz i formę. Trochę tylko czasami śmieszyły mnie wspólne sceny Mi i jej ukochanego, ze względu na bardzo rzucającą się w oczy różnicę wieku (niby zgodnie z książką), ale to nie przeszkadzało mi uwierzyć w ich miłość

ocenił(a) film na 8
francislionel

O, ja w tym przypadku nie zwróciłam uwagi na różnicę wieku. Pewnie dlatego, że bezkrytycznie patrzę na Fassbendera.

użytkownik usunięty
czekina

Ale po co w ogóle to wartościowanie, co lepsze, książka i film to zupełnie inne formy przekazu.

Ja przyznam szczerze, że o ile "Wichrowe wzgórza" Emily Bronte czytało mi się świetnie, o tyle tej powieści jej siostry nie mogłam zmęczyć, w końcu przeskoczyłam na ostatnie strony. Taka jakaś była rozhisteryzowana.