PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546931}
7,1 45 tys. ocen
7,1 10 1 45288
6,3 22 krytyków
Jane Eyre
powrót do forum filmu Jane Eyre

Rozczarowanie...

użytkownik usunięty

Dosłownie przed tym jak obejrzałam film, przeczytałam książę. Całkowite rozczarowanie... Książka bardzo mnie wciągnęła i przypadła mi do gustu, za to film wydał mi się po prostu nudny. Niestety niesamowita atmosfera, krajobracy i gra dwójki głównych bohaterów nie wystarczyły... To, że pan Rochester jest po prostu przystojny a Jane ładna jest tylko niewinnym szczegółem. Jednak to tylko moje skromne zdanie.

ocenił(a) film na 8

Oglądając wpierw film bez wizji książkowej,wydaje on się byc naprawdę dobry! Mnie realnie zachwycił. Więc skoro piszesz,że książka jest o niebo lepsza, w takim razie nie omieszkam po nią sięgnąć. Nie wiem tylko czy w ten sposób nie zminimalizują mi się wrażenia..z racji wiedzy o zakończeniu.

ocenił(a) film na 2

Koniecznie przeczytaj książkę!!!
Co do filmu to się zgadzam całkowicie, po prostu rozczarowujący, a nawet irytujący (np scena oświadczyn pozbawiona jakichkolwiek emocji :/ ).
Jeżeli chodzi o udaną ekranizację książki to wg mnie warto obejrzeć serial BBC z 2006 roku. Jest genialny, chyba najlepszy miniserial BBC jaki widziałam.

użytkownik usunięty
Viv

Ogólnie moje przekonanie jest takie, że jeżeli książka jets dobra i jej ekranizacja również, to nie jest istotne czy najpierw obejrzysz film, czy przeczytasz książkę. Znajomość zakończenia również w tym temacie nic nie zmienia. Osobiście, gdy sięgam po książkę, zawsze czytam pierwszych parę stron ,po czym kartkuję na koniec i czytam zakończenia, po czym wracam i czytam całość od początku:D

Na pewno zajrzę do tego serialu o którym wspomniałaś Viv!:) Nasuwa mi się tu pewne skojarzenie z "Dumą i uprzedzeniem". Serial z 1995 roku, gdzie grał Colin Firth i Jennifer Ehle kocham całym sercem i uważam, że jest fenomenalny. Natomiast film z 2005 roku, gdzie główną bohaterkę zagrała Keira Knightly doprowadził mnie do rozpaczy.

Ale obejrzeć zawsze warto,żeby samemu ocenić:)

ocenił(a) film na 2

Też uwielbiam Dumę i uprzedzenie w wersji z 1995 roku :) Colin Firth chyba się urodził po to żeby zagrać Pana Darcy :)
Co do Jane Eyre to Toby Stephens i Ruth Wilson są rewelacyjni :)

Z miniseriali brytyjskich polecam jeszcze "Tajemnica domu na wzgórzu" i "Emma" z 2009, jest całkiem w porządku.

A widziałaś może Downton Abbey?? Świetny!!!! :)

ocenił(a) film na 6

Czekoladowa Babeczko- koniecznie obejrzyj wersję z 1997 roku: http://www.filmweb.pl/film/Dziwne+losy+Jane+Eyre-1997-127590 - można ją kupić tanio na allegro. Ja mam w swojej kolekcji prawie wszystkie adaptacje JANE EYRE i prawie wszystkie WICHROWYCH WZGÓRZ - ot- fascynacja siostrami Bronte. Uwierz mi- wersja o której mówię jest bardzo dobra- aktorzy są tacy prawdziwi.... wcale nie piękni choć ... piękni.... Wszystkie wątki nadające ton powieści są uwzględnione w tej wersji! Będziesz zadowolona- tak myślę.. ;-) Miłego seansu!

użytkownik usunięty
Alabe

Wielkie dzięki za informacje;) Widzę, że wszystkie lubimy "takie" klimaty;) WICHROWE WZGÓRZA uwielbiam a Heathcliff'a w wersji z 1992 otwarcie się przyznaję - kocham:D (mąż będzie zazdrosny;D) Widziałam, że jest już jakaś nowa wersja z 2011, ciekawe:)

ocenił(a) film na 10

Ja jestem najnowszym filmem zachwycona! Porwał mnie na tyle, że przeczytałam książkę - równie znakomitą. Przystąpiłam więc dalej do zobaczenia innych adaptacji i niestety BBC z 2006 mnie załamało na tyle, że stanęłam w połowie i nie wiem czy dokończę oglądanie. Fakt, podaje on więcej szczegółów z książki. Filmowa Jane w ogóle mi nie pasuje do tej roli.
Widzę też, że koniecznie muszę zapoznać się z tytułami podanymi przez Was. Ale zacznę od książek :)

No nie wiem. Tutaj ktoś ocenił film na 9/10: http://www.hitosfera.com/recenzja/jane-eyre/312

ocenił(a) film na 9

nie czytałam książki,ale film bardzo mi się podobał