PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=571418}

Jeden dzień

One Day
2011
7,5 171 tys. ocen
7,5 10 1 170693
6,0 21 krytyków
Jeden dzień
powrót do forum filmu Jeden dzień

Przeczytałam książkę, dopiero potem postanowiłam obejrzeć film i się nie zawiodłam. Fajne
uzupełnienie i przedstawienie. Wszystko mi się zgadzało i zostało dobrze pokazane.
Choć bez przeczytania książki można czasem nie wiedzieć o co chodzi. Polecam przeczytać,
a potem obejrzeć w odwrotnej kolejności już niekoniecznie :)

MsSuomka

potwierdzam ;))

MsSuomka

Mam zupełnie odwrotne wrażenie. Może gdyby najpierw obejrzeć film to jednak mógłby nas czymś zaskoczyć? Obejrzałam film od razu po przeczytaniu i scena po scenie wiedziałam co się stanie. Trochę nurtujące. Brakowało tego czegoś. Ciężko ocenić czy był dobry przez pryzmat książki a uważam, że historia całkiem wciągająca - mogłaby być.

kassm154

Dokładnie identycznie zrobiłam i dlatego film nie wywarł na mnie zbyt wielkiego wrażenia, choć filmowe, końcowe rozdziały to jednak wyciskacze łez. Jednak nie tak, jak w formie ksiazkowej - ostatnie rozdziały były dla mnie słowo po słowie istnymi katuszami. Film - i tu Ameryki nie odkryję - nie umywa się nawet do ksiażki. Tak jest zawsze, oczywiście, ale w tym przypadku różnicę odczułam niemal boleśnie. To jedna z nielicznych książek które wpakowały mi taki ładunek emocjonalny, taką mieszankę, że kilka godzin po przeczytaniu i obejrzeniu nie mogłam dojść do siebie. I wiem na pewno, że to pociągnie się jeszcze z parę dni. Ostatnio tak miałam w podstawówce, po seansie kinowym "Przedwiośnie" :D

użytkownik usunięty
MsSuomka

Obejrzałem tylko film, jednakże jest bardzo dobry. Według mnie to co, kto i jak łaczy to jego subiektywna sprawa.

Książka zdecydowanie lepsza! Polecam także audiobooka, Grochowska świetnie go przeczytała, wypłakałam morze łez przy końcówce...

ocenił(a) film na 4
forever

Książka zdecydowanie lepsza i chociaż de facto to nie mój klimat, to przyznam, że nie był to stracony czas a czyta się ją tak jak w tytule, jeden dzień. Film momentami nudzi i moim zdaniem źle zostali dobrani aktorzy, co też wpływa na niższą ocenę.

MsSuomka

Ha, to teraz nie wiem, czy sięgać po książkę, czy nie. Bo film był ok, ale bez rewelacji, z wyjątkiem świetnej gry aktorskiej - naprawdę byli przekonujący.
Poza tym to raczej najsłabszy z filmów Lone Scherfig, które widziałam...

MsSuomka

Wg mnie książka była zdecydowanie lepsza od filmu. Niby się nie zawiodłam, lecz rzadko bywa tak, że adaptacje filmowe dorównują książkom, na której podstawie są kręcone. Film dobrze zrobiony, Anne Hathaway świetnie zagrała Emmę :)