PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=93761}

Jeniec: Tak daleko jak nogi poniosą

So weit die Füße tragen
2001
7,8 76 tys. ocen
7,8 10 1 76039
7,2 4 krytyków
Jeniec: Tak daleko jak nogi poniosą
powrót do forum filmu Jeniec: Tak daleko jak nogi poniosą

Wczesniej ocenialem na 8... teraz z perspektywy lat ktore mi doszly na 1... a wiecie czemu? Niemcy placza ze byly obozy ruskie? Wtf? Ile osob wymordowali niemcy specjalnie z malej litery.. w Polsce 6 milionow i nie wazne czy jak to oni dzielili Zydzi czy Polacy... ci ludzie chcieli byc naszymi bracmi... a teraz nagle bo ruskie nas zle traktowali... dla mnie festiwal hipokryzji bo nas zle traktowali... ale seteki tysiecy ktore my wybilismy to nie my Niemcy... a nie to wypadek przy pracy... wedlug mnie zaklamuje sie historie i probuje powiedziec ze to nie Niemcy wywolali wojne..

Rafal_Kaminski30

Kiedyś myślałem, że Niemcy sami, dobrowolnie oddali władzę Hitlerowi. Również że chcieli tej wojny, eksterminacji Żydów i innych okropieństw. Dziś wiem już więcej. Moja Mama wiele lat twierdziła, że Niemcy sobie na swój los zasłużyli, w tym na naloty dywanowe na miasta. A widziała ewakuowanych niemieckich cywilów zamarzających na polach, bo konwojujący ich SS-mani nie pozwolili wejść do wsi i ogrzać się. Kilkadziesiąt lat po wojnie zmieniła zdanie i wstydziła się swojej zawziętości.

Żaden naród nie jest monolitem. Składa się z jednostek, które często mają swoje, odmienne zdanie od rządzących. Też takich, którzy nie mają nic do powiedzenia, czyli dzieci. Państwo niemieckie (rzecz jasna nie NRD) częściowo stawiło czoła swej historii. Wprawdzie wykorzystano zimną wojnę, by włączyć swe kadry skalane udziałem w nazistowskim reżimie w budowę nowego państwa, przy okazji uwalniając niektórych zbrodniarzy z więzień, ale też realizowano działania odszkodowawcze. Powstanie i istnienie państwa Izrael w dużej mierze sfinansowano za niemieckie pieniądze. Zresztą do dziś czyni to RFN, choćby finansując niektóre zakupy broni (okręty podwodne). Dla informacji Polska miała swoje roszczenia realizować w radzieckiej strefie okupacyjnej i na żądanie ZSRR po powstaniu NRD z nich zrezygnowała. Niestety istnieje ciągłość państwowości i tak jak RFN odpowiada za III Rzeszę, tak umowy PRL są w mocy, bo byliśmy uznanym podmiotem na arenie międzynarodowej. Niestety nie ma na to wpływu, że częściowo zależnym od ZSRR.

Nie każdy Niemiec zabijał.

ocenił(a) film na 2
bazant57

za darmo porucznikiem bohater filmu nie został