PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=93761}

Jeniec: Tak daleko jak nogi poniosą

So weit die Füße tragen
2001
7,8 76 tys. ocen
7,8 10 1 75900
7,2 5 krytyków
Jeniec: Tak daleko jak nogi poniosą
powrót do forum filmu Jeniec: Tak daleko jak nogi poniosą

Dlaczego porucznik Kamenev puścił Clemensa wolno przy granicy irańskiej? Czemu miał przez to wygrać?

ocenił(a) film na 9
kajla_o2

Moim zdaniem chodziło o to , że porucznik mimo wszystko znalazł i dogonił Clemensa jeszcze w granicach ZSRR.

Savior89

Nawet nic mu nie czyniąc? Chodziło o sam fakt tak? Dzięki :)

ocenił(a) film na 9
kajla_o2

Tak, a przepuścił go dlatego, pokazując mu tak jakby podziw za to, że udało mu się dojść. Druga sprawa, jest tu pokazane jak człowiek tak okrutny jak porucznik, mógł okazać trochę dobrego serca. Dlatego pozwolił mu odejść :)

Savior89

To się nazywa przewrotność :)

ocenił(a) film na 8
kajla_o2

Zapewne chodzi też o to, że Vorella najprawdopodobniej uznano już za zmarłego. Gdyby go aresztował to oznaczałoby, iż Vorell jeszcze żyje, a co za tym idzie porucznik mógłby zostać ukarany za to, że Niemcowi udało się uciec aż do granicy z Iranem.

ocenił(a) film na 8
kajla_o2

Porucznik spelnil swa ambicje odnajdujac zbiega co skwitowal slowami "ale I tak wygralem". I puscil go z powodow opisanych juz swietnie przez kolege powyzej

ocenił(a) film na 7
kajla_o2

Wiesz co to jest "spoiler"?

deodat

Przepraszam, może mnie oświecisz?

ocenił(a) film na 7
kajla_o2

Chodzi o to droga Kaju żeby w wypadku gdy zdradzasz fabułę filmu a co gorsza jego zakonczenie od razu w pierwszym zdaniu zaznaczacz przy swojej wypowiedzi opcję "spoiler". To takie ostrzeżenie dla tych którzy filmu nie ogladali i nie chcą przez przgpadek w czyjejś wypowiedzi przeczytać na dzień dobry jak się kończy.

deodat

Mogę zatem to jakoś teraz naprawić?

ocenił(a) film na 7
kajla_o2

Nie wiem czy post factum da się to zrobić, ale na 100% taka opcja jest przy zamieszczaniu posta. Wybiera się opcję "spoiler" i gotowe. Wtedy w nagłówku Twojej wiadomośći pojawia się teks że Twój komentarz zdradza fabułę.

deodat

Będę pamiętać na przyszłość, dzięki :)

ocenił(a) film na 7
kajla_o2

Proszę. Dobrego dnia :)

ocenił(a) film na 9
kajla_o2

Według mnie puścił go, ale tylko dlatego, by znów naszego głównego bohatera uwięzić, tym razem w Teheranie. Przez to też na moście powiedział, że wygrał. Wygrał, ponieważ odnalazł go i znów uwięził. Nie jestem pewna, ale tak sądzę :)

Viixxeen

Przecież ZSRR nie miał władzy nad Iranem, a już na pewno nie miał jej komendant łagru na Przylądku Dieżniewa. Ci, którzy uwięzili Klemensa w Teheranie, zrobili to pod zarzutem szpiegostwa na rzecz ZSRR. Ten komendant nie miał z tym nic wspólnego. Gdyby on chciał ponownie uwięzić, wywiózłby go z powrotem do łagru za Koło Polarne.

ocenił(a) film na 9
Trojden

Masz rację. Zwracam honor

ocenił(a) film na 8
kajla_o2

Chodziło o pokazanie, że nawet tak zahardziały człowiek jak porucznik ma ludzkie odczucia, albo że w cale nie jest tak złym człowiekiem jakby to się wydawało, a takie czasy jak w filmie zmuszają ludzi do pewnych zachowań.

W końcowej scenie porucznik by nic nie zyskał na schwytaniu jeńca, a jedynie chciał mu pokazać, że to on wygrał, że był lepszy, reszta to akt łaski