PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=716313}
6,6 28 tys. ocen
6,6 10 1 27957
5,8 20 krytyków
Jeziorak
powrót do forum filmu Jeziorak

Pofatygowali się nawet, żeby przefarbować ją na rudo. Toczka w toczke, już nie mówiąc o estetyce filmu, która wyraźnie nawiązuje do tego świetnego serialu. Kiepsko, że twórcy nawet się nie kryją z brakiem kreatywności przy takich pierdołach. Ale poza tym zwiastun tragiczny nie jest.

ocenił(a) film na 8
Szem

Dokładnie a ten aspirant Marzec to Holder...nie wiem czy z tego powodu się cieszyć czy płakać.

ocenił(a) film na 7
lucasso81

Ja wiem, że pakać trzeba czytając was dzieciaki....na karbj nieznajomości kina, kładę wasze durne, prostackie wpisy. I tyle. :-(

ocenił(a) film na 7
justykob

płakać*

ocenił(a) film na 5
justykob

Nie krytykuję wartości merytorycznych filmu, bo go nie widziałem. Nie widzę tutaj nic prostackiego. Prostacki jest brak oryginalności i bezmyślne odtwórstwo, bez krzty kreatywności. Praca kostiumografa i scenografa również podpadać może pod plagiat, chociaż oczywiście trudniej to udowodnić.

ocenił(a) film na 8
justykob

Czy nie ma Pani pojęcia o czym mówi. Jestem fane The Killing i zgadzam się z Szem że skopiowano nawet stroje ! Nikt tu nie mówi o samym filmie więc proszę następnym razem czytam ze zrozumieniem. Łukasz lat 33. Pozdrawiam

lucasso81

mam tylko nadzieję że nie przeniosą na grunt polski 'Yo Linden!' no bo jak? Siemka Dereń! ??? :)

Szem

Widziałam wczoraj film, niezły. Uwielbiam polskie kino i ten film uważam za na prawdę hmm poprawny. Weszłam na filmweba z ciekawości, specjalnie i tylko po to, żeby zobaczyć czy ktoś już może też od razu skojarzył "The Killing" z "Jeziorakiem". Nie chcę tu nic krytykować, ale nawet patrząc na pierwszą scenę (jak dziewczyna biegnie przez las) ... Mocno inspirowana:)

Szem

Przypomnę państwu lub jak mniemam uświadomię, że The Killing to hamerykańska wersja duńskiego Forbrydelsen... Amerykanie nic tu sami nie wymyślili, leszcze jedne :P To Skandynawowie są mistrzami kryminałów i seriali kryminalnych vide Bron/Broen.

ocenił(a) film na 5
pixi222

Jasne, ale po pierwsze The Killing jest legalnym remakem., po drugie nie jest wtórną adaptacją duńskiej serii. Ale wyraźnie widać, że Jeziorak się "inspiruje" wersją USA.
Bron/Broen też jest zacny, tak samo Insomnia, Wallander etc. Skandynawowie budzą mój podziw na tym polu, co nie zmienia faktu, że anglojęzyczne remaki mi się również podobają ; d
Nie funkcjonują na zasadzie zrzynki.

Szem

Z tego, co mi wiadomo taki Bridge jest identyczny jak pierwowzór i o wiele gorszy :P, ale co kto lubi ;) Jedni skandynawskie, inni amerykańskie wizje seriali ;)

Szem

Od razu pomyślałam o Linden :)