PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=716313}
6,6 28 tys. ocen
6,6 10 1 27956
5,8 20 krytyków
Jeziorak
powrót do forum filmu Jeziorak

Zerznięte w 100% z The Killing, producenci i reżyser do tego stopnia robią z widzów debili, że
nawet główny aktor wygląda jak sobowtór tego z The Killing.

PH93_filmweb

Ja tam w życiu nie słyszałem o żadnym The Killing. Nie wszyscy oglądają jakieś nieznane filmy.

PH93_filmweb

Jeżeli już to z serialu Forbrydelsen.

PH93_filmweb

główna bohaterka jest nawet ubrana jak Linden.... masakra...

ocenił(a) film na 8
PH93_filmweb

A ty w ogóle oglądałaś ten film? Czy jedynie przeczytałaś kilka opinii wcześniej?

laszlo4

Oglądałem The Killing, po co drugi raz mam to samo oglądac?

PH93_filmweb

Już po pierwszych klatkach filmu widać że to polska wersja the killing. Mało tego nie dosc że schemat postaci jest taki sam to nawet charaktaryzacja jest raka sama. Ruda przecietna Linden i mlody ambitny flejowaty policjant.

Katrini

zgadzam się w 100%

PH93_filmweb

a The Killing jest zerżnięte i to kiepsko z Forbrydelsen. to samo amerykański The brigde: Na granicy i ang-fr The Tunnel zerżnięte z Most nad Sundem. amerykanie mogą zżynać z europejskiego kina a Polacy nie mogą? Pakt, Zbrodnia też są zerżnięte ze skandynawskiego kina.

joanna191

Zerżnięte? Haha.
A słyszała o czymś takim jak adaptacja?
Amerykanie kupili prawa do serialu, zrobili trochę po swojemu i tyle.
The killing zostało zrobione zgodnie z prawem,to nie jest plagiat i nikt się nie krył, że to adaptacja Forbrydelsen.

Natomiast film Jeziorak był mocno inspirowany The killing. Oczywiście nikt nie posiądzi twórców o plagiat, ale dla widzów amerykańskiego serialu jest to zauważalne gołym okiem i trochę niesmaczne.

ocenił(a) film na 7
PH93_filmweb

Inspirowanie się innymi obrazami to żadna zbrodnia. Wielu reżyserów tak robi i nie ukrywa.

ocenił(a) film na 7
PH93_filmweb

A kto ogląda jakieś amerykańskie gówno?

PH93_filmweb

I super że "zerżnięte". Wyszedł z tego bardzo dobry polski film.