PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124382}
6,6 97 tys. ocen
6,6 10 1 96728
5,2 25 krytyków
John Carter
powrót do forum filmu John Carter

Nie wiem czemu, ale po obejrzeniu tego filmu ponad 2 miesiące temu często powraca mi myśl o nim i aż prosi się żebym go jeszcze raz obejrzał, może jestem starym wyjadaczem disneya i happy endów.... przygodówek ala indiana johnes cukierkowych filmów spielberga muzyki J.Williamsa, ale jednego nie mogę pojąć. Ludzie co przyjmowali kiedyś takie filmy dalej je przyjmą a to pokolenie co teraz sie wykreowało jest rządne realizmu wszystko musi być prawdziwe brudne szare i smutne ...... czy nie dość wam wszystkim tego i tak co się dzieje dookoła ? .... czy nie warto by odbierać film tak jak odbierało sie BAJKI Disneya 20-30 lat temu, trochę magii kina i trochę poczucia tej właśnie słodyczy aż wręcz przesytu cukierkowatości o której wspomniałem.... kino bylo jest i zawsze będzie odskocznią od zwyczajnego życia....dlatego też sądze, że John Carter jest filmem do którego wrócę nie raz tylko po to by na chwile ``odetchnąć`` od codzienności.....

użytkownik usunięty
kossity1

Zwróciłeś zapewne uwagę, że pomysł do scenariusza jest wzięty sprzed 100 lat. To były inne czasy, inne widzenie świata. Czasy jeszcze sprzed dwóch wojen światowych, które pogrzebały mity Oświecenia i optymizm pozytywizmu. Powieści Burroughsa mają w sobie coś z naiwnego optymizmu twórczości Verne'a. To chyba sprawiać może czasem dysonans u współczesnego widza. Choć głowy za to nie dam. Mnie film się podobał, przyjemna przygodówka z elementami fantastyki. Nie jest tak dobry jak powieści, lecz mile sie przy nim spędza czas. I chyba niedoceniony, co się przełożyło na brak sukcesu finansowego.